Prowadzę od jakiegoś czasu bloga i pomyślałem, że zrobię swoje koszulki, a następnie będę je sprzedawać. Mój szablon na WP nie ma opcji sklepu. Mógłbym postawić sklep na WooCommerce od podstaw jednak nie chce rezygnować ze swojego szablonu i bloga. Mam w głównym menu utworzoną zakładkę sklep, wchodzę w nią i mam podstronę. Teraz pytanie, czy jest możliwość wprowadzenia zmian tak by na tej podstronie zrobić sklep? Prosty bez zbędnych cyrygieli. Czy jednak wiąże się to z całkowitym przeprojektowaniem strony?
Nie wiem, czy napisałem klarownie. Mam nadzieję, że zbyt mocno nie namieszałem.
Pozdrawiam!
A nie chciałbyś zostawić wszystkiego tak jak jest i pod adresem mojastrona.xyz/sklep umieścić “inną stronę”/system sklepu który byłby odrębny od witryny? Oczywiście można w tedy jego wygląd dostosować do wyglądu bloga.
Plusem tego jest to że masz odosobniony system, włamanie się na bloga nie powoduje włamania do sklepu. Jest to bezpieczniejsze, a dodatkowo jeśli (co raczej powinieneś zrobić) zdecydujesz się na osobny hosting dla sklepu to nawet gdy blog będzie leżał sklep dalej funkcjonuje.
Oczywiście rozwiązanie takie wymaga doświadczenia i wiedzy by było stabilnie zrobione i przede wszystkim bezpiecznie.
Możesz też sklep postawić w subdomenie, zamiast pod konkretnym adresem. Będzie to miało znaczenie dla SEO, ale nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać.
Oczywiście prawdopodobnie da się to wszystko uzyskać za pomocą wtyczki do WP, ale w tym nie pomogę ponieważ nie znam wtyczek sprzedażowych dla WP z tego względu że uważam iż WP nie nadaje się nawet pod mały sklep. WP jest fajny ale tylko na bloga i małe strony ewentualnie strony wizytówki.
Fizyda! W takim wypadku uważasz, że lepiej kupić sklep np. na SHOPER i podczepić go pod tą zakładkę na blogu? Czy lepiej, samemu postawić sklep i nie kupować żadnych SHOP’erów>?
Nie wiem co to shoper, ale z tego co zerknąłem osobiście bym się nie zdecydował na tego typu rozwiązania. Jednak są ludzie dla których będzie to wręcz najlepsze rozwiązanie. Z drugiej strony ja bym czegoś takiego nie polecił.
Lepiej zainteresować się skryptami sklepów takich jak PrestaShop albo Magento. Jeśli pierwszy raz o tym słyszysz to jest to coś jak WordPress z tą różnicą, że to są systemy typowo do prowadzenia sklepów, a nie blogów czy prostych stron internetowych. Moim zdaniem jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż WordPress i WooCommerce, a tym bardziej rozwiązania typu shoper nad którymi masz tylko taką kontrolę na jaką pozwoli Ci właściciel - czyli niewielką.
Skoro bierzesz się za sklep, to o sprawach prawno organizacyjnych pewnie się już orientujesz.
To od ciebie zależy i od twoich umiejętności czy chcesz wszystko od podstaw, zakładać np PretaShop czy już użyć gotowca z platform do tego stworzonych. Pierwsze rozwiązanie daje ci elastyczność bo ty(jeśli umiesz) lub zatrudniony programista może dostosować sklep pod ciebie, drugie rozwiązanie uzależnia cię od platformy.
Ja bym na twoim miejscu zainteresował się jeszcze cupsell.
Ty wstawiasz tylko grafikę, a oni drukują, wysyłają itp. Nie przejmujesz się organizacją prawną itp, ponieważ rozliczają się na umowę zlecenie.