Dodanie zdjecia do newsa PHP Fusion


(Hwdk) #1

Witam,

W jaki sposób mogę przesłać obrazek na serwer i potem wstawić go do treści Newsa ?

Żeby efekt był taki jak w newsach na DobrychProgramach.

Pozdrawiam.


(czytacz) #2

Niestety phpfusion nie ma metody wprost na dodawanie obrazków. Musisz poszukać wtyczki która rozszerza funkcjonalność serwisu. W wersji podstawowej zmuszony jesteś do wgrywania fotek przez ftp a potem podawanie ścieżki do pliku.

Ogólnie rzecz biorąc phpfusion zatrzymał się jakiś czas temu w rozwoju i teraz strasznie biednie wychodzi na tle innych cmsów. Zastanów się nad wybraniem czegoś bardziej przystępnego.


(Hwdk) #3

A czy mógłbyś mi polecić jakiś cms który ma taką funkcję? Chodzi mi własnie o taki efekt jak na DP newsy wyglądają z jakimiś obrazkami.

Ja PHP Fusion wybrałem tylko dlatego że ma 2 paski boczne i forum zintegrowane.


(R@z0r) #4

Pomijając to, że jest to CMS można to zrobić w sposób standardowy oczywiście.

W treści newsa (tam gdzie chcesz obrazek np. przed newsem)

[/code]

Nie wszystkie zmiany na stronie trzeba wykonywać przez CMS :stuck_out_tongue_winking_eye:


(Hwdk) #5

Dzięki za kod.

A co do niego muszę dopisać aby uzyskać taki efekt wcięcie do lewej w tekst;

O B R A Z | tekst tekst |

tekst tekst tekst tekst |


(R@z0r) #6

Nie bardzo rozumiem wcięcie zdjęcia o.0. Chodzi o wyrównanie do krawędzi?

W HTML:

[/code]

right/center/left oczywiście wypierz jedno z trzech ;D

Chyba, że chodzi o to.


(Hwdk) #7

Wielkie dzięki o to chodziło :slight_smile:

A trochę po za tematem...

Oprócz PHP Fusion rozpatruję też przerzucenie się na WordPress.

Łatwe przesyłanie obrazków na serwer i wklejanie od razu do posta z możliwościami wyrównania.

Mam też zrobiony szablon i temat.

Jedno podstawowe pytanie:

Czy WP nadaje się pod prowadzenie vortali, cz tylko proste stronki, i blogi ?


(R@z0r) #8

WordPress to "tylko" blogi i stronki z newsami.


(Drobok) #9

WP to tylko podstawa, można łatwo go rozwinąć pod siebie, ale nie masz szans stworzyć vortalu. Sądząc po twoich tematach, nie potrafisz nic z tworzenia stron internetowych, ba, nawet nie chcesz się czegoś nauczyć. Chcąc mieć same gotowce niczym się z tłumu nie wyróżnisz po czym twój twój twór (nawet jeśli oparty na jakimś dobrym pomyśle) umrze śmiercią naturalną :slight_smile:


(Hwdk) #10

Co do nauki - to chcę się czegoś sensownego nauczyć....

Po prostu pytam, bo jestem ciekawy Waszych opinii na ten temat.

A co moglibyście polecić - do przystosowania pod siebie?


(Drobok) #11

Ogólnie wszystko jest dobre jako podstawa (byle by było dalej rozwijane). Nie ma co się narzucać każdy lubi co innego. Jak chcesz napisać coś od 0 to proponuję symfony / zend :slight_smile:


(R@z0r) #12

Symfony? No trochę powagi. On się właśnie dowiedział jak wypozycjonować obrazek. A do symfony / zend musisz umieć obiektówkę PHP5. Zacznij sobie spokojnie od HTML i CSS, potem JS/PHP co kto lubi.


(Drobok) #13

Ogarnianie od 0 jakiegoś cms'a również niewiele się od tego różni. Niestety trzeba się liczyć z tym, że bez podstaw nie napisze się nic. Ale to już inna sprawa :slight_smile: