Dodatkowa kość GOODRAM DDR 1GB nie działa


(Chervinski) #1

Witam!

Mam nadzieję, że w dobrym miejscu umieściłem temat :). Proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy post na tym forum. Wracając do tematu...

Kupiłem wczoraj dodatkową kość na allegro GOODRAM 1GB 3200MB/s; Standard: 266MHz / 333MHz / 400MHz; Symbol producenta: GR400D64L3/1G.

Dołożyłem ją do wcześniej zakupionej już "identycznej" kości RAM i teraz zaczynają dziać się ciekawe rzeczy...

Moja płyta: MSI 865PE NEO2-Platinium; strona do specyfikacji: http://pl.msi.com/index.php?func=proddesc&prod_no=150&maincat_no=1&cat2_no=170&cat3_no=4

Objawy:

  1. Gdy podłączam samodzielnie nową kość, nie ma obrazu na ekranie. Na starej działa OK.

  2. Gdy są razem na jednym channelu A, z tym, że ta starsza musi być na DIMM 1 to odpala się i widzi 2GB RAMu, lecz gdy ma się załadować do windy, to zwicha. Wcześniej pokazywały się błędy sytemowe. Brak plików ntskrlmp.exe (cos takiego), hol.dll. Zrobiłem format dysku - nie dało rady.

Podjęte działania:

  1. Wkładałem je również w DIMM 1 i w DIMM 3 = brak obrazu. Aby pracowały w trybie dual-channel tak jak jest napisane w instrukcji od producenta.

  2. Próbowałem już wiele kombinacji na wtykach :frowning: .

  3. Bawiłem się Timingami w BIOS-sie (wersja 3.31a); próbowałem ją uaktualnić też przez stronę producenta ONLINE = nic nie dało.

  4. Mam drugiego kompa na chacie (trochę starszy) jest to Duron 1.3, płyta ASRocka; podłączyłem nową kość samodzielnie = RUSZYŁO.

Podłączyłem dwie kości = RUSZYŁO. Tyle, że tam pracują na mniejszych częstotliwościach (tam 133Mhz, u mnie 166Mhz) O co c'mon?!

  1. A teraz w drugą stronę: Wyjąłem z drugiego kompa 512 DDR RAM, takie same parametry, tyle, że innej firmy. Włożyłem do swojego = Dwie kości razem pracują (oczywiście nie na dualu, bo muszą być jednakowe). Posunąłem się jeszcze dalej... dopiełem do nich tą nową kość = RUSZYŁO, ALE! Po wejściu do systemu jest CRASH i restart.

  2. Wyciągałem również baterie z płyty = NIC.

Mój komputer to:

Intel pentium 4 2,53Ghz

Płyta: MSI 865PE NEO2-Platinium (jak wyżej napisałem)

2x1GB GOODRAM DDR DIMM(działa na 1 kości)

ATi Radeon X1600Pro 256ddr2

Zasilacz Trust 370W PSU

Dysk HDD, Samsung 80GB

Windows XP Pro SP3, 32bit

BTW. Doczytałem się, że każdy slot DIMM obsługuje max 1GB RAMu, jedno lub dwustronnej kości.

Nie mam pojęcia co robić, czy je wymienić, czy zwrócić? Jakieś pomysły? HELP!


#2

Przetestuj kość Memtestem.


(skrzek) #3

dokładnie najpierw przetestuj kość.

kiedyś u znajomego miałem podobny problem z goodramem, okazało się że niby kość jest przystosowana do 400MHz, ale bez podniesienia napięcia poprawnie działała tylko na 333. więc wyjścia były dwa albo podnieść napięcie, albo obnizyć taktowanie, oczywiście skończyło się podniesieniem napięcia i działało ok.

co do testowania to przetestuj kość:

  • na standardowym napięciu i taktowaniu 400 - jak będą błędy przejdź dalej,

  • na taktowaniu 400 i lekko podniesionym napięciu dla ram - jeśli będzie ok to ładuj drugą kość ramu i powinno wszystko działać.

  • na standardowym napięciu i taktowaniu 333 - jak sypnie błędami to raczej jest uszkodzona.


(Chervinski) #4

Robie teraz test Memtestem tej nowej kości na starszym kompie. Mam nadzieje, ze to ma jakis sens robic to na tamtej plycie? Bo na swojej nie wejde na tych kosciach nawet do BIOS-u. Chyba, ze wrzcucilbym je obie na jeden channel A to by poszlo.

Najpierw niech się skończy ten i zobaczymy czy pokaze bledy :?


(mati75) #5

bios zaktualizowany?


(Chervinski) #6

BIOS zaktualizowany.

Sprawdziłem nową kość RAMu na drugiej płycie ASRocka (drugi komp) i MemTest nie wykazał błędów.

Myślę, że to jednak wina taktowania i napięcia.

Standardowo ustawione są DDR na Auto i napięcie 2,6V

gdy zmieniam na 400Mhz to napiecie automatycznie podnosi sie na 2,65V = rezultat to czarny ekran.

Robie to na starych kosciach tylko.

333Mhz i standardowe napiecie 2,6V = jest OK, ale za kazdym razem jak podpinam drugie kosci = ciemnosc

Robie Memtesta juz na swojej plycie z dwiema koscmi na channelu A.

Juz na wstepie wykryl 914 błędów :expressionless: Co robic?


(Eidems) #7

zrób jeszcze testy memtest86, wypal go i wsadx i bedzie robił ci test


(mati75) #8

Eidems , ty dziecko umiesz czytać ze zrozumieniem? Przecież on testy robił


(Eidems) #9

Umiem a le niech zrobi jeszcze tym memtestem86, który wypali na plytce i jeszcze raz sprawdzi ale tym programem bo programy z pod windy nie są zbyt dokładne, i ty jesteś dziecko