Cześć! Posiadam internet od dostawcy Vectra (nie światłowód). Korzystam z ich modemu wi-fi, który udostępniają wraz z usługą internetu. Prędkość internetu to 300 mb/s. Modem ma sieć wi-fi 2.4 GHz i 5 GHz. Problem polega na tym, że modem ze względów technicznych musi być podłączony w kuchni, a ja głównie z laptopa korzystam w innym pokoju, który od modemu dzielą 2 ściany. W pokoju tym łączenie się z 5 GHz to bez sens bo zasięg spada do 1 kreski lub gubi go całkowicie. Ratuję się wtedy połączeniem 2.4 GHz ale i ono często nie dostarcza takiego połączenia jakie można mieć bliżej modemu lub w bliższym pokoju.
Zastanawiam się nad podłączeniem do ich modemu innego routera, który byłby w stanie lepiej rozprowadzić sygnał po mieszkaniu. Wiem, że ich modem wtedy trzeba ustawić w tryb BRIDGE ale bardziej interesuje mnie to jaki ewentualnie nie drogi router kupić aby osiągnąć polepszenie sygnału i czy w ogóle to polepszy sygnał? Wzmacniacz sygnału raczej odpada gydż wiem, że te sprzęty zabierają połowę transferu na to żeby w ogóle się połączyć i sygnał wzmocnić, a mi zależy na bezstratnym polepszeniu sygnału.
EDIT:
Jest jeszcze opcja odpłatnej wymiany modemu vectry (za 150 zł) na modem wi-fi 6, który według nich może polepszyć zasięg sieci bezprzewodowej. Też się zastanawiam czy jest sens, czy lepiej wydać 150 zł na dodatkowy router i mieć go na własność.
Ja laptopa głównie używam do gier online więc prędkość i stabilny net to podstawa. Dodatkowo często ściągam duże pliki więc i prędkość tutaj ma znaczenie.
W innym wątku (gdzie ktoś pytał o trzecie urządzenie PLC) dowiedziałem się, że te nowe PLC pracują po kablach elektrycznych tak jakby były punktami sieci MESH. No więc to wydaje się być idealne do rozprowadzenia internetu w obrębie mieszkania. https://www.asus.com/pl/support/faq/1046725/
Tak ale gniazdka do których ma się zamiar podłączyć urządzenia PLC muszą być na jednej i tej samej fazie. Ja w mieszkaniu mam fazy porozdzielane. Jedno pomieszczenie to jedna faza.
Może niekoniecznie bo np może mieć UPSy po każdym na pomieszczenie. Wtedy rzeczywiście te gniazdkowe urządzenia niewiele mu pomogą.
O ile nie mają filtracji po MACu to rzeczywiście w tryb BRIDGE mógłbyś postawić.
Nie wiem, bo u mnie Vectry nie ma, jest tylko lokalna kablówka która właśnie taką filtrację stosuje (i ma super internet!).
Z TP-Linkami podobno bywa różnie, chociaż te najprostsze modele działają całkiem nieźle. Szukałbym czegoś z WiFi6 i zewnętrznymi antenkami np Asus RT-AX53U https://www.x-kom.pl/p/679724-router-asus-rt-ax53u-1800mb-s-a-b-g-n-ac-ax-1xusb-3xlan.html
Jaki router masz teraz? Jaki masz w ogóle budżet?
A to znam bolączkę bo mam ten sam i o ile jak się jest blisko to transfery są super ale im dalej tym gorzej. 1 ściana i 5 metrów i zasięg spada o 3/4. Miej na uwadze że on lubi się strasznie grzać i czasami trzeba go z prądu wyłączyć i włączyć po 2 minutach żeby się schłodził.
Tryb bridged w panelu:
lan setup → lan settings → nat → nat mode → bridged
To są dwie opcje:
TP-Link Archer AX12 tyle że w opiniach coś tam komuś nie pasowało (ale ma wifi 6)
Ja niestety nie mam dostępu do jego wszystkich opcji bo blokuje to dostawca ale na stronie dostawcy usług mam możliwość przełączenia go w tryb BRIDGE.
Skorzystam z któregoś ale myślisz, że to polepszy faktycznie zasięg wi-fi?
I jak rozumiem po ustawieniu BRIDGE na glównym, nowy podpinam kablem do WAN w głównym i do WAN w nowym routerze tak? Jakaś dodatkowa konfiguracja jest jeszcze potrzebna? Otwarcie wszystkich portów czy coś? To żeby zabezpieczyć hasłem to wiem czytałem w internecie, że na głównym po przełączeniu na BRIDGE trzeba też wyłączyć jego opcje wi-fi.
Wystarczy go odpiąć od internetu, zresetować, poustawiać po swojemu, nadać hasło do panelu administracyjnego i dopiero podpiąć. Też nie mogłem nic przestawiać.
W tym Arrisie nie masz portu WAN tylko 4x LAN i 1x koncentryk. Chyba że to jakaś inna, brandowana wersja?
Podłączasz do jednego LANa w Arrisie i WAN w nowym. Polepszy na tyle że 2,4GHz będzie działało stabilnie a 5GHz może działać stabilnie ale nie musi. Gdyby sieć w 5GHz nie działała zadowalająco to po prostu ją wyłączysz i tyle. Gdyby każdy router miał dokręcane antenki to zazwyczaj rozwiązywałoby to problem kiepskiego zasięgu.
Z ciekawości sprawdziłem zasięg z routera mobilnego od Alcatela i ten działa znacznie lepiej niż wifi w Arrisie.
W sensie odkręcić koncentryk, wejść na adres ip, zalogować się podstawowym loginem i hasłem i dopiero później na sam koniec wkręcić koncentryk? A on przypadkiem po podłączeniu nie zaciągnie ustawień usługodawcy?
Teoretycznie zaciągnie jeżeli miałby domyślne hasło. Jeśli nie to nie powinno. U mnie działało na moich ustawieniach do momentu aż nie podpisaliśmy nowej umowy - wtedy operator wymusił swoje ustawienia. Wymuszenie a z automatu to trochę co innego.
A masz czasem listwy przypodłogowe, które od strony ściany mają kanał do poprowadzenia przewodu? Bo podobną sytuację miał kolega, też miał modem w innym pokoju a komputer w innym i też za dwiema ścianami, wystarczyło zdjąć listwy z zatrzasków - na szczęście nie były klejone do ściany, potem przewierciliśmy ściany wiertłem fi 8 mm tak by bez problemów przeszedł kabel sieciowy, następnie tylko ułożenie skrętki i ponowny montaż listew, kable sieciowe wyprowadzone przez łączniki do listew.