Dodatkowy wentylator?

Witam bardzo serdecznie.

Ostatnimi czasy zauważyłem, że mój komputer chodzi coraz głośniej. Wyczyściłem go, posprawdzałem temperatury i do końca nie wiem czy są one odpowiednie dla mojego sprzętu. Pojawiam się tutaj po radę. Gdy policzę wszystkie wentylatory to ich liczba wynosi 3. Zasilacz, karta graficzna i procesor. Największe zanotowane temperatury podczas grania:

GPU 60

System 47

CPU 69

AUX 29

HD0 41

Core 57 

Mój sprzęt:

AMD Phenom II X4 840 Processor, 3214 MHz

GeForce GTS 250

Zasilacz: AlienFactory 550W

Ram: 4gb DDR3

Mam czego się obawiać czy jest to normalna kolej rzeczy, że podzespoły mają takie temperatury?

Temperatury sprawdzone programem SpeedFan. Niestety gdy chcę sprawdzić everestem to nie wyszukuje żadnych czujników. A jeżeli są jeszcze dokładniejsze programy do sprawdzenia temperatury to byłbym wdzięczny za podanie ich nazw.

Dla grafiki raczej norma bo u mnie jest podobna, procesor trochę dużo, masz stockowe chłodzenie na procesorze? U mnie nie przekracza 50 stopni w stresie.

Temperatury w normie. Pomyśl o wymianie pasty termo na procesorze w przyszłości.

A mógłbyś mi powiedzieć co oznacza stockowe chłodzenie? Nie za bardzo wiem o co chodzi.

jak byś  miał miejsce w obudowie zamontuj jeszcze jeden wentylator , który chłodzi komputer

Stockowe, czyli dołączane fabrycznie do procesora.

Wentylator był dołączony fabrycznie do procesora.