Dogrywanie sterowników AHCI/RAID


(Adismsc) #1

Witam,

mam mały problem z uruchomieniem systemu (Windows XP Pro) po zmianie trybu pracy dysku z IDE na RAID. Wrzuciłem plik ahcix86.sys do katalogu C:\Windows\system32\drivers, a następnie dodałem do rejestru wpis:

Przełączyłem w BIOSie tryb na AHCI i wszystko działa ok... Problem pojawia się w momencie kiedy wybiera się opcje RAID. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc rozwiązać ten problem? Zależy mi na rozwiązaniu tego bez reinstalacji lub naprawy systemu. Moja płyta główna to ASUS M3A78 PRO.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam


(Gregorsi) #2

Próbowałeś tak:

Uruchom komputer z włączonym kontrolerem IDE. Odinstaluj sterowniki kontrolera IDE dysku twardego, nie restartuj komputer, ręcznie zainstaluj sterownik RAID dla swojego kontrolera. Następnie wyłącz komputer, przełącz się na RAID.


(Adismsc) #3

Ręcznie tzn. w jaki sposób? Odinstalować kontroler IDE, a następnie zainstalować ten kontroler ze sterownikiem RAID?


(Rmk) #4

No dobra ale do RAID 0 wymagane są minimum dwa dyski które łączysz w macierz, następnie tworzysz partycje i instalujesz system. Jeżeli masz tylko jeden dysk to pozostaje ci tylko tryb IDE lub AHCI.


(Adismsc) #5

Wiesz... Ciężko żebym włączał RAIDa dla zabawy żeby był włączony - włączam go w celu stworzeniu RAIDa. W komputerze są 4 dyski, systemowy 160GB, dysk na dane 320GB i teraz chce spiąć dwa pozostałe dyski 2TB w RAID1. Z tym, że jeśli zmienię tryb na RAID to system już się nie uruchamia


(Rmk) #6

Skoro masz dane na tych dyskach to musisz je gdzieś skopiować w przeciwnym wypadku stracisz dane.

System się nie odpala to norma bo raid ma pierwszeństwo. Jak masz raid to nie uruchomisz systemu z pojedynczego dysku no chyba że masz osobny kontroler.

A co do raid 1 to jest nieopłacalny.

Polecał bym zbudować matrix raid 0 + 0 i osobny dysk na magazyn + archiwizacja danych na dvd9


(Adismsc) #7

Dyski 2TB są puste więc to nie problem... Hmmm więc to w ten sposób działa... Czyli jedynym wyjściem jest zakupienie kontrolera i podpięcie dwóch dysków 2TB i spięcie w RAID1?