Dokładanie Pamięci RAM - Bluescreen

Witam.
Dokupiłem dzisiaj RAM: HYPERX Pamięć DDR4 Fury 8GB/2666
W komputerze posiadam aktualnie: 2x Kingston HyperX, DDR4, 4 GB,2133MHz

Płyta Główna: B150M MORTAR (MS-7972)

Po dołożeniu kości pamięci wszystko śmiga przez jakiś czas. Nagle komputer łapie bluescreen’a i sie crashuje. System to Windows 10 Pro. Pamięć jest wczytywana w biosie oraz po kliknięciu “Właściwości” w “Komputer”. Za każdym razem błąd w bluescreenie jest inny, coś jakby system się crashował ale to nie to bo po wyciągnięciu nowej kości wszystko śmiga.

Trzeba zwiększać jakieś napięcia w Biosie czy coś? Nie znam się za bardzo i będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Reklamuj pamięć u sprzedawcy.

To nie dowód że pamięci są uszkodzone. Mogą być ze sobą niekompatybilne. Ten sam producent ale inne parametry mają.

• sprawdź pamięć memtestem (wyjmij działające stare pamięci i zostaw tylko nowe i je przetestuj)
  • zaktualizuj BIOS jeżeli jest dostępna nowa wersja.

A nie ustawia się jakoś Cos Latency? Nie wiem, może trzeba coś zmienić w systemie?

F

Pamięć jest uszkodzona. Reklamuj.

Nie jest uszkodzona, tylko nie jest kompatybilna z płytą główną.

Jestem bardziej niż pewien, że po WYŁĄCZENIU profilu XMP memtest przejdzie bez błędów.

To w końcu jest uszkodzona czy niekompatybilna? Da się jakoś zmienić jej ustawienia aby była kompatybilna czy trzeba wymienić pamięć?

Moim zdaniem uszkodzona. Jednak zawsze można sprawdzać dodatkowe możliwości. Na przykład tak jak napisano wyżej wyłączyć profil XMP i sprawdzić czy stanie się bardziej stabilna.

Pamięć zwraca złe wyniki. Jest uszkodzona. Niekompatybilna, jeśli jest jedyna na płycie, nie włączy systemu. BIOS będzie dzwonił, że coś mu dolega.