Dokuczający szum z wentylatora procesora. Uszy więdną od ciągłego szumu (hałas). Chodzi o to, że wymieniałem już całe chłodzenie już nawet te ponoć dobre i ciche (16-20 db )? Jak dla mnie do dalej szumi i szumi (może dlatego, że mam niewielki pokój i szum bardziej się roznosi ? ? ? Dodam , że najgłośniej szumi właśnie z wentylatora procesora sprawdzałem nastawiająć ucho Tylko nie mówcie, że mam zamontowac wodne chłodzenie (bo tego nie chce ! ), a moze znajdzie się chłodzenie na poziomie MAX. 10 dB ? ale cena nie wyższa niż 100-120 zł. Chłodzenie na procesor Phenom II X4 AM3 965.
A jakie chłodzonko masz teraz i na jakich obrotach ono “chodzi”?
Chłodzenie Pentagram miedziano-aluminiowy około 2800 - 2935 RPM(się zmienia w evereście) obecnie w regulacji ustawione na “Silent”
silent? przy prawie 3k rpm… niemozliwe, chyba ze wentylator ma srednice 70’ i mniej :roll:
pierwsza sprawa to temperatury, bo to od nich zaleza obroty fan’a i tym samym halas
druga, w biosie masz ustawiona kontrole obrotow? sam wentylator wpiety w plyte czy jakis kontroler - rozumiem, ze mozesz kontrolowac go skoro jest ustawiony na silent
trzecia sprawa to docisk chlodzenia i pasta - jesli sa zle lub niewlasciwie zalozone, to temperatury beda wysokie, co przeklada sie jak wyzej 8)
Podobny ale większy od tego a wentylator 10 cm.
Temperatura nie przekracza 50 stopni(podczas intensywnej pracy).
blizniak zalmana cnps 7xxx :roll:
nie nalezy do najcichszych - w oryginale wentylator chodzi na 3.5k rpm, ten nie wiem, ale dosc szumial ze wzgledu na cienkie blaszki radiatora 8)
problem na tym, ze w tym chlodzeniu nie wymienisz fan’a, wiec pozostaje kupic nowe…
Nowe? czyli jakie ?
najtaniej jakis freezer -> http://allegro.pl/item893424207_arctic_ … _gw6l.html
drozej i lepiej -> http://allegro.pl/item894588514_arctic_ … _rev2.html
Pierwszego ani drugiego nie zamontuje na AM3 tylko na AM2 i AM2+
Freezer 7 Pro rev.2 generuje 0,9 Sone czyli około 40 dB prz 2500 obr./min dużo ! - dużo ! - nie ma o czym mówić odpada a przy niższych obrotach ile ? ? ? Bardzo wątpie, żeby poniżej 16 dB ! A temperatura przy niższych obrotach ? ?
Ps. W opisach często piszą “cichy , bardzo cichy, naprawdę cichy, wyjątkowo cichy, ultracichy itp. itd.” - bujda na resorach - wystarczy się o tym przekonać na własnym słuchu…wiem coś o tym…
Kiedyś w zasilaczu miałem zamontowany wentylator AAB SuperSilent max. 13,9 dB. I to ma być cichy ? Jak dla mnie tylko szum …szum …szum … może gdyby było 10 dB lub mniej to wtedy można było by mówić o ciszy …
przyjelo sie, ze tlo ma 18dB… wiec jak cos moze byc slyszalne ponizej szumu otoczenia?
jesli stac Cie na ultre lub mugena - to kup i pusc w pasywie… zabraknie powodow do sluchania 8)
Samo natężenie w dB niczego nie mówi ważne tu także jest częstotliwość wytwarzanego dźwięku przez wentylator , bo jeśli chodzi o otoczenie nie ma o czym mówić…
Ps.Niestety komputera poprawnie nie włączy bez podłaczonego wentylatora(tryb pasywny) - zabezpieczenie automatyczne FAN
dokladnie, to cisnienie… ale nie o tym mowa - wiekszosc producentow podajac glosnosc wentylatora odejmuje poziom tla, czyli owe 18dB (czasem polowe mniej, czyli 16dB jako ze testuja w wytlumionym pomieszczeniu)
proponuje poczytac -> http://www.silentpcreview.com/article1018-page3.html jeden z lepszych (o ile nie najlepszy) portal dla maniakow ciszy 8)
ps. zawsze sie znajdzie jakis wentylator do wpiecia w gniazdo, by oszukac plyte - jesli chcesz pasywnie chlodzic procesor to i tak potrzebujesz dobrego obiegu w obudowie, czyli wentylatorow :roll:
Zapakuje cały komputer wentylatorami to wtedy ładnie pomasuje mi uszy szuszarka ;]
caly?
i tak masz przynajmniej 3-4 w standardowym ukladzie (zasilacz, proc, karta i jakis w obudowie)
tyle, ze czesto sa o malej srednicy i wysokich obrotach, przez co szumia - zwiekszenie srednicy i zmniejszenie obrotow powoduje mniejszy szum lopatek i powietrza (z reguly) tloczonego przez male szparki…
lepiej miec kilka wentylatorow 120’ na minimalnych obrotach niz jeden 90’ wyjacy na maksimum, to chyba logiczne?
Mam wentylator o poziomie 13,9 dB (stała prędkość 1200 obr./min) Dokucza mi jego szum… Jeśli kupię wentylator np. http://allegro.pl/item892024974_aimaxx_ … d_aab.html Podobno już może pracować z 9,8 dB(regulacja) odczuje w końcu cisze czy nie ? ? ?
cisza jest pojeciem subiektywnym, wiec ktoz to moze wiedziec?
chyba nie rozumiesz, ze dzwiek samego wentylatora to jedno (i jego glosnosc teoretyczna), a drugie - jego mocowanie i warunki pracy
mozesz dac najcichszy wentyl, ale jesli go przykrecisz srubami do metalowej obudowy z drobnymi otworami, to bedzie szumial zawsze - rezonans, brak odpowiedniego przeplywu powietrza itp.
podobnie polozenie ma wplyw na cisze - jeden bedzie terkotal polozony w poziomie, inny w pionie - zalezy od typu lozyska i de facto egzemplarza
zreszta, sam sie przyjrzyj nowym obudowom - producenci zaczeli wycinac otwory pod fan’y zamiast dawnej ‘kratki’ czy grilla: