Dokupienie RAM

A jak wygląda sprawa z Kartą graficzną ? (mam awersje do kupowania używanych kart [po bańce bitcoinowej pewnie połowa takowych kart to karty “pokoparkowe”]

@ panicagaming nie napalam się na ustawienia ultra w grach, wystarczy mi stabilne 60FPS :slight_smile:

Kupujesz, obciążasz i jeśli jest zła to zwracasz.

Poleciłbyś jakieś konkretne modele?

aktualna http://prntscr.com/nfgc2k

Nie. :stuck_out_tongue:

Niech panicagaming poleci. Bardziej się zna.

Podaj pełną obecną specyfikacje kompa, najważniejsze to dokładny model zasilacza.

Corsair VS 550W (CP-9020097-EU)
msi b85m-e45 (ms-7817)
Interl Pentium G3258
GTX 750
GoodRam Play, DDR3, 4 GB,1866MHz, CL9 (GY1866D364L9A/4G

Minimalistycznie jadąc byś miał stabilne 60FPS w każdej grze na co najmniej minimalnych.
CPU i5 coś jak wyżej (przy podobnych cenach patrz na maks. częstotliwość turbo).
Do tego 4GB RAM Goodram Play 1600MHz.
Zmiana grafiki na RX 570.

Optymalnie, żeby starczyło na dłuuugo.
I7 lub Xeon e3 1230 v3 (lub wyższy). Obydwa 4 rdzenie/8 wątków.
8GB RAM Goodram play 1600MHz.
Grafika GTX 1660.

@panicagaming
TX 1660 w wersji TI czy zwykła?

Co Procesora: miałeś na myśli coś takiego? https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-core-i7-4790-gwar-1150-sklep-7797819789 (1 z brzegu aukcja bardziej mi chodzi o sam model)

Wymieni RAM, grafikę i procesor… Czyli zostanie mu stare mobo i zasilacz. To nie lepiej wymienić już wszystko i składać na nowszej generacji?

Tak coś takiego. Obojętne czy i7 4790 czy 4770. Szukaj uważnie bo chodzą czasem poniżej 500 zł.
Jeśli chodzi o GTX to wg mnie zwykły. Różnica w cenie,a różnica mocy nie jest oplacalna.

Ok, ale tutaj kupi RAM 8GB (w sumie będzie 12) i i7 za 600 zł. Gdzie kupi nowe coś lepszego w tej cenie… Za nowe i5 + 16GB+ MOBO ma 1200 zł. Ryzeny są słabe i Ryżem 5 2600 da podobny FPS co i7.

No ceny tego procesora są dość rozbieżne :stuck_out_tongue:

A co do kosztów to myślę,że chciałbym zmieścić się MAXYMALNIE do 3k razem z dyskiem SSD(jakimś większym niż taki typowy pod system)

Hmmm, to tak.
I7 - 500 zł
16 GB RAM - 250 zł
SSD MX500 500GB (wsadzisz jakieś cięższe gry) - 300 zł
RTX 2070 na promocji lub GTX 1170 za jakieś 2k~

no i tutaj pytanie czy pakować się w jakieś ray tracingi czy iść w 1660 (bo osobiście jakoś mam mieszane uczucia co do tej technologii)

Chodzi mi o to, że generuje bardzo dużo FPS, ewentualnie poczekać na 1170 tak jak mówiłem.

Na dzień dzisiejszy żaden producent nie wykorzystuje poprawnie RT, ale to kwestia czasu jak będą wychodziły zoptymalizowane gry pod tą technologię, ponieważ daje to bardzo dobre efekty i zmniejsza ilość pracy programistów. Ja bym kupił kartę z RT przyszłościowo. Jest duża szansa, że za rok, może dwa już będzie można spokojnie pograć z włączony ray tracing nie zarzynając grafiki :wink:
Wszystko zależy od twojego budżetu.

Ok, czyli chyba najlepszym sposobem będzie po prostu wyszukiwanie okazji i powoli kompletować części

@anon741072
No właśnie o ten budżet chodzi, bo z 1 strony to przyszłościowy zakup, z 2 strony ten RT to taki telewizor 8k niby spoko, ale jednak za dużo z tym nie zrobisz na tą chwilę jest raczej ciekawostką .

Hmm, jak tak się jeszcze zastanawiam to możesz w zasadzie kupić GTX 1660 na ten moment i zostawić około 1k w kieszeni. Na takim sprzęcie i tak polecisz wszystko w Ultra na dobrych FPS. Chyba, że kupujesz raz na wiele lat to tak jak mówiłem wcześniej.

No chyba jak na razie kupię 1660, później najwyżej sprzedam ją i kupie jakąś lepszą bo jednak 1k to dość dużo patrząc na mój budżet.

chyba wyczerpaliśmy temat, dowiedziałem się tego, co chciałem. Dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia.

Zamknięcie na prośbę autora