Na wstępie wspomnę, że bardzo mało znam się na komputerach.
Mam już bardzo stary komputer stacjonarny. Zamula, zużycie pamięci ram rzadko schodzi poniżej 75%.
Dlatego pewnie muszę dokupić pamięć ram, tylko pytanie, czy będzie ok, jeśli zostanie kupiony ram w postaci:
lub
?
Wg mnie to te same zestawy, ale na wszelki wypadek wolę podpytać.
Dążę do tego, aby docelowo było 8GB pamięci ram.
Moje dotychczasowe wybrane podzespoły komputera to:
1066MHz to najdroższe DDR2, które nie dadzą niczego wyjątkowego, jeśli nie bawisz się w ekstremalny overclocking. Zamiast tego kup 800-tki - komplet 8GB 800MHz (4x2GB) wyjdzie Ci taniej niż dodatkowe 4GB o prędkościach 1066.
Myślę, że za jakieś 2-3 lata będzie kupiony nowy komputer stacjonarny i wtedy na pewno będzie jakiś lepszy dysk SSD M.2.
Teraz postawię na kupno pamięci ram.
W sumie mam pytanie, czy do mojej płyty głównej można podpiąć 4 kości ram? Nie wiem jak to jest opisane, że płyta główna obsługuje, np. 4 kości ram.
Modułów pamięci obsługuje tyle, ile jest gniazd na płycie: u Ciebie x4.
Napisane jest: " 1. 4 x 1.8V DDR2 DIMM sockets supporting up to 16 GB of system memory", czyli możesz wsadzić 4 moduły po 4GB. W większości sytuacji nic też się nie stanie, jak wymieszasz pojemności poszczególnych modułów.
Co do SSD - idź za radą… nawet najmniejszy SATA 60-120GB (lepiej 120GB…) uczyni ogromną różnicę w pracy komputera.