Dołożenie 16GB RAMu do aktualnego systemu

Witajcie,

Kupiłem 2x 8GB ramu do mojego aktualnego zestawu. W tym momęcie mam zainstalowane 8GB RAMu. Pytaniej jest takie: Czy mogę dołożyć te 16GB obok istniejacych 8GB czy muszę te 8GB wyeliminować.

Dla informacji istniejace 8GB jest tej samej marki
16GB które mam zamiar dołożyć jest innej marki niż te kości już istniejace w komputerze.

Czym jest ów “aktualny zestaw”? Jeśli to komputer stacjonarny, to podaj firmę i model płyty głównej. Ponadto, warto byś podał szybkość (MHz) lub symbole PC bieżących i nabytych modułów RAM.

Aktualny Zestaw to:

Płyta Główna MSI 970
Procesor AMD FX-8350
RAM DDR3 666Mhz
Win10

Komputer Składany w domu :slight_smile:

Sloty masz wolne, powinno pójść, sprawdź ile płyta / procek max wspiera;)

W tej sytuacji (MSI 970), mając możliwość zamontowania aż 32 GB RAM, możesz właściwie spokojnie je montować w dowolnych kombinacjach tak, aby uzyskać największe szybkości całego zespołu. Czyli można do istniejących dwóch 4 GB dołożyć owe 2x16 GB.
Szybkość odczyt/zapis zespołu RAM warto sprawdzić w testach programem AIDA64.

W tej sytuacji, dołożę RAM w wolne sloty i mam nadzieję że nic nie wybuchnie :slight_smile:

Nic nie wybuchnie. Nie będzie tylko dual channel, ale skoro nie miałeś i Ci to nie przeszkadzało, to jego brak nawet nie zauważysz.

Nic nie wybuchnie. Nie będzie tylko dual channel, ale skoro nie miałeś i Ci to nie przeszkadzało, to jego brak nawet nie zauważysz.

Mowisz ze nie mialem Dual Channel. W sumie nawet o tym nie wiedzialem…

Dual Channel masz tylko w przypadku zastosowania dwóch identycznych modułów RAM. Do tego pamięć musi być osadzona w odpowiednich slotach. Dual Channel daje sporego kopa…

Help!

Zainstalowalem nowe kosci ramu wszystko cacy tylko ze nie ma nic na ekranie. Monitor sie nie uruchamia, zero reakcji. Sam PC sobie chodzi ale nic nie widze na ekranie.

Ktos podpowiedzial reset CMOS (Wyciagniecie baterii) i ponowne wsadzenie.
Rowniez polecacie takie zadanie?

Weź instrukcję do płyty głównej i poszukaj zworki resetującej. Wcześniej wyciągnij te nowe kości sprawdź czy komp się uruchamia? Tak z czystej ciekawości przed dołożeniem nowych kości odciąłeś zasilanie - nie nożyczkami, tylko przyciskiem na zasilaczu lub chociaż wyciągnąłeś kabel z gniazdka sieci elektrycznej? Przed instalacją sam siebie uziemiłeś lub chociaż użyłeś rękawiczek antystatycznych?

uziemiłem siebie i oczywiśie że odłączyłem komputer od zasilania

Odpalić komputer bez zadnych kosci RAMu?

To raczej nie ma sensu. Odłącz komputer od sieci 230V, wymontuj wszystkie pamięci i zewrzyj czymś metalowym (wkrętakiem) na chwilę dwa “gołe” piny na gnieździe JBAT1 (jest zaraz obok bateryjki). Potem zostaw je “gołe” jak były. Stare pamięci RAM wmontuj w sloty 1 i 3 (licząc od strony procesora) i uruchom komputer.
Jeśli wszystko zagra (a powinno!), to wyłącz komputer całkowicie i zamontuj te nowe RAM w sloty 2 i 4.
Reszta jak wyżej, czyli uruchomienie i sprawdzenie.

Niby dotknalem obydwa srubokrentem. wsadzilem srubokrent delikatnie pomiedzy dwoma tymi prentami jak mowisz astor44, ale nadal ekran nie raaguje

nawet jak wstawilem stary ram to efekt jest taki sam. Brak reakcji od monitora.

Przeczyść spirytusem ipa,deneturat styki ram oraz pędzlem gniazda ram .

Z tym resetowaniem BIOS/UEFI, to pamiętaj, że jak zewrzesz PINy czymś metalowym - najlepiej zworką stosowaną w starych dyskach na IDE/SATA, to musisz podłączyć zasilanie i włącz komputer. Normalnie nie powinien się włączyć, ale niektóre płyty główne się podnoszą, więc wyłączasz na twardo komputer. Ściągasz zworkę (czy cym tam zwarłeś te PINy) i włączasz komputer tylko ze starą kością.

Dla pewności sprawdź czy jakiegoś kabla od zasilania nie odgiąłeś i coś nie styka. Szczególnie sprawdź kable przy procesorze, czy czasem się nie podniósł - niby jest taki plastikowy ząbek, ale mi już raz tak się kabel podniósł i była zabawa, a w obudowie ciężko zobaczyć, że nie dochodzi na 100%.

Koniec Konców obeszło się bez żadnego resetowania BIOS i nic z tych żeczy. Oddałem komputer do lokalnego guru i on go rozkręcił, złożył na nowo - mówił mi że brakowało wiele śrubek, głównie stópek od płyty głównej - wkręcając i skręcając wszystko tak jak powinno być. RAM wszedł bez problemu i z 8GB RAMu zrobiło się 24GB także jestem bardzo zadowolony.

Do końca nie wiem co było przyczyną wszystkich moich utrudnień ale cieszę się że system ponownie mi działa!!

Jak brakowało stópek, to możne miałeś jakieś zwarcie i dlatego płyta nie wstawała? W każdym razie oznacz post jako rozwiązany i zakończ temat.