Domena - gdzie, co i jak. kilka pytań

Witam, zaznaczam że jestem w tej dziedzinie kompletnie zielony więc mam pare pytań co do domeny.

Otóż mam serwer dedykowany i mam IP 188.165.xxx.xxx

Chciałbym wykupić domenę .net lub .com

Jak przebiega taka procedura? Jako, że mam serwer dedykowany to chyba nie potrzebuję hostingu WWW?

Jedynie potrzebuje “czegoś takiego” by zmieniło to IP 188.165.xxx.xxx na moją_domene.net/.com ?

Druga sprawa - czy możecie mi polecić jakieś dobre, zaufane strony gdzie takowe domeny (tanio :))

I jeszcze bardzo zależy mi na czasie, chciałbym pieniążki wysłać w niedziele i w poniedziałek już mieć zmienione to IP na swoją domenę, jest to możliwe?

pozdrawiam

Domenę tak samo jak pod dns, można podpiąć pod IP.

Hmm… Np. w home.pl domenę .pl możesz zarejestrować za 9.90, ale już przedłużenie jej, kosztuje koło 100zł. Domenę na IP ustawiasz już sam, a jej “ustawienie” trwa max 48h.

Nie wiem dokładnie jak jest w home.pl, ale niektórzy rejestratorzy domen np.az.pl wymagają adresów DNS, na IP udostępniają tylko przekierowanie na domenę, a to nie jest to samo.

Hmm… Mój błąd, akurat na home.pl nie ma takiej możliwości :confused:

Na home.pl przepłacasz! Kup sobie na netmark.pl - 14zł / pierwszy rok i 48zł / przedłużenie.

Co z tego że na home.pl jest na pierwszy rok za free, skoro przedłużenie 99zł? Na netmark.pl jest przedłużenie 48zł. Polecam, sam tam mam hosting i domenę.

witam, zdecydowałem się na zakup domeny tam gdzie mam serwer dedykowany:

domena.png

Jak to mam teraz skonfigurować?

Dodane 08.03.2010 (Pn) 13:25

nikt nie wie? :frowning: