Witam! Posiadam aktualnie Neostradę ale chciałbym dokupić router i stworzyć domową sieć! Problem jest w tym, że mieszkanie jest dwupiętrowe tj. parter i dwa piętra! Stacjonarny komp stoi na drugim pietrze! Chciałbym dokupić laptopa, który stałby na parterze i tam z niego korzystałby mój teść! Jaki router kupić żeby sygnał przebił się przez dwa stropy lub w jakiś inny sposób to rozwiązać - najlepiej wifi bo teść chciałby z laptopa korzystać w różnych pokojach! Myślałem o zastosowaniu access pointa po przeprowadzeniu go kablem na dół! A co wy proponujecie? Jakie router i jaki access point? Jak najlepiej byłoby można to rozwiązać? A cha do routera byłby jeszcze podłączony za pomocą Ethernetu tuner ,N" i po wifi odtwarzacz BD!
qpytko , proszę poprawić temat na konkretny, obrazujący problem używając opcji EDYTUJ
zwykły, każdy router typu linksys wag200 albo wag54 wystarczy do łapania dobrego sygnału przez dwa stropy,
Wydaje mi się, że to zależy od stropów. Zaryzykuje stwierdzenia, że głownie od środowiska propagacji ponieważ między większością aktualnych routerów osiągi co do zasięgu różnią się marginalnie(chyba że mowa o jakichś niedoróbkach).
Jeżeli stropy wprowadzają ogromne tłumienie(co jest bardzo możliwe) to pewnie lepszym rozwiązaniem będzie przemyślenie zakupu AP i umieszczenie go w miejscu najsłabszego sygnału.
Pozdrawiam
A czy zamontowanie mocniejszej antenty nie wzmocniło by sygnału na dalszych odległościach?
W otwartym terenie na 90% tak, ale wewnątrz budynku nie koniecznie.
Tu rozmowa o podobnej sytuacji prowadzona przez autora i kilku Wi-Fi ISP:
http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=2 … 3r+antenki
(szczególnie kilka pierwszych postów, bo potem offtop leci)
Kiedyś rozmawiałem z pomocą techniczną d-linka oraz osobą prowadzącą szkolenia i sklep z bezprzewodowymi sprzętami i jest wiele przypadków gdzie antena o większym zysku (mniejszych kątach) potrafiła nawet nieco pogorszyć zasięg(odbicia,szum,kąty itd.).
Pozdrawiam
Najpierw zakup router z wi-fi. Postaw go na I pietrze. Jeśli zasięg będzie w całym domu to tak zostaw. Jeśli nie, dokup jeden lub dwa access pointy (w zależności od potrzeby) i rozmieść je (i router) tak, żeby w całym domu był zasięg.