Mam piętrowy dom. Jeden komputer (z którego piszę) na górze, drugi jest na dole. Chciałbym stworzyć między nimi jakieś połączenie, dzięki któremu mógłbym grać z bratem w Counter Strike’a na dwa PC. Jak opłaca się to zrobić? Kabel czy jakieś anteny? Na górze mam kartę radiową (z okrągłym wejściem), a na dole sieciową. Co muszę dokupić, za ile?
I pytanie przy okazji (niemniej jednak ważne): Na komputerze na górze mam internet (radiowy). Czy, jeśli połaczę oba komputery, internet będzie dostępny i na dole?
Karta sieciowa (od ok. 20 zł) do Twojego komputera i skrosowany kabel. (Zresztą sprawdź bo w większości mobo instaluje się zintegrowane sieciówki.)
Możesz zrobić udostępnienie łącza internetowego (funkcja wbudowana w windę) lub zakupić router przewodowy lub bezprzewodowy (+ bezprzewodówka dla brata). Ilość kombinacji jest duża, a poza tym to tylko kwestia kasy…:mrgreen:
Tak jak koledzy pisali - można to zrobić na wiele sposobów… Moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie takie coś:
Acces Point do odbioru internetu radiowego, podłączony na górze do anteny
do APka kabelkiem router WI-FI
do routerka kompy albo przez WI-FI, albo kablem
W przyszłości można podpiąć jeszcze inne kompy. Net rozdzielony i działa zawsze i wszędzie bez konieczności włączania kompa u góry. Zamiast AP i routera można kupić router z AP client, ale chyba drożej wyjdzie (rozwiązań sporo)… Moja propozycja nie jest najtańsza, ale chyba dość dobra. Jakbyś się zdecydował, to mogę jeszcze coś doradzić (wiem troche na ten temat, bo sam tak miałem robić, ale jednak nie było takiej potrzeby)
A ile takie rozwiązanie by kosztowało? Nie zależy mi tak bardzo na tym internecie caly czas i jeśli jest możliwość udsotęnienia go przez najzwyklejszy kabel połączeniowy to taką możliwość wybiorę. Wtedy internet na dole będzie możliwy tylko przy włączeniu komputera - serwera na górze, tak?
No to jeśli Ci nie zależy na necie non-stop, a bardziej na kasie, to najtańszym rozwiązaniem będzie kabel. Na dole masz już kartę sieciową, więc kupujesz kartę do góry (tak jak koledzy wspominali ok 20zł) i troche kabla - zmieścisz się w 50zł… (zależy jak drogą kartę wybierzesz). Kabel to kilkadziesiąt groszy za metr…
I aby na dole był net musi być u góry włączony komp.
Bo rozwiązanie, o którym pisałem wyżej jest dużo droższe… Tak orientacyjnie z pamięci napiszę: AP ze 130zł, router Wifi w granicach 200, do tego karta do kompa na dole ze 100zł… to wyjdzie koło 400-500zł… więc chyba raczej odpada