Domowa sieć Windows Serwer - konta sieciowe lokalne i zdalne - jak zacząć?

Witam.
Pragnę w ramach testowych i może kiedyś przyszlosciowycj stworzyć mała sieć domową. Chciał bym by wyglądało to tak:
Jest sobie serwer. Na nim zaś Windows Serwer i jakiś spory dysk twardy. W domu są 3 komputery typu PC/Laptop z windows 10 home/pro oraz tablet z Windows 10 Pro. Celem jest uzyskanie kont sieciowych tak by bez względu na to na którym urządzeniu zechce się zalogować dowolny użytkownik miał on dostęp do swojego pulpitu że swoimi ikonami i plikami oraz swoich ustawień systemowych. Super opcja by byla aby właśnie sieć działała nie tylko po kablu LAN Ale i Wifi A także zdalnie z dowolnego punktu na ziemi. Aplikacje użytkowników były by prawdopodobnie instalowane lokalnie, chyba że jest również opcja instalować je na serwerze. Komputery klient to sprzęty średniej klasy. Na serwer mogła by pójść ciut lepsza i5-3xxx i 16gb RAM (nie pamiętam szczegolow).
Prosze o jakieś podpowiedzi czy da się zrobić tak jak sobie to wymyśliłem. Czy takie rozwiązanie będzie w miarę proste i stabilne do wykonania.
Dzieki

Coś mi się zdaje że usiłujesz zestrzelić komara baterią rakiet przeciwlotniczych. Licencja Windows Server, do tego licencje terminalowe, wymiana Windows home na pro … To nie będzie ani tanie, ani wydajne, ani stabilne, ani proste w konfiguracji…

da się zrobić (mniej więcej), tylko na serwerze potrzebujesz licencji windows serwera, która pozwala na używanie go jako kontrolera domeny, na końcówkach windows pro - wersji home do tej pory nie dało się przypiąć do domeny (nie wiem jak w 10 ale pewnie podobnie), połączenia VPN,
tanie to nie będzie - ze względu na licencje windows serwer

tańszą wersją (około 2 albo 3 razy) i też nie gorsza w tak małej skali jest:

kup sobie w sumie dowolnego NASa od QNAPA albo synology udostępnij foldery na hasła, na komputerach zrób mapowanie folderów sieciowych jako dysku lokalnego, na komputerach laptopach i komórkach zainstaluj program do zdalnego dostępu przez internet

Dzięki. Że tanie to nie jest wiem. Potrzebuje to zrobić w ramach testu na wersjach testowych najlepiej. Widzę że dużo komunikowania.
Nad serwerem NAS też się zastanawiałem Ale tu moje pytanie czy poprzez nas i jego dysk jako lokalny tak jak pisałeś da się na takim dysku instalować aplikacje? To jest moim glo2nym celem by zalogowanym na dowolnym PC w sieci mieć dostęp do swoich aplikacji i danych. Pulpit zdalny korzystam w pracy lecz denerwuje że dopiero po zalogowaniu do PC trzeba włączyć aplikacje do pulpitu zdalnego.

na każdy dysk (udział) dasz radę instalować większość programów

ale to o czym piszesz załatwiają zdalne terminale i np vmware (w skrócie podłączasz się końcówką do obrazu systemu)

Tylko dalej nie rozumiem założenia, bo profile mobilne robi się głównie po to by mieć dostęp do synchronizowanych plików nie programów (a pliki w obecnych czasach można “ogarnąć” na wiele lepszych i dużo tańszych/ekologicznych sposobów - od NAS poprzez chmury typu microsoft i dropbox) - programy i tak lokalnie w większość trzeba instalować i konfigurować. Dostęp do serwera przez internet albo komórkę i tak będziesz mieć po odpaleniu i zalogowaniu się do VPN …

Celem miało być głównie to że programy będą na serwerze z dużym dyskiem A klienci z małymi ssd będą łącząc się z nim z nich korzystać. Tak aby nie instalować takiego samego zestawu na każdym PC z osobna.
Dzięki za wszystkie informacje.

Może faktycznie trzeba by to zrobić w tańszy sposób przy użyciu NAS. Korzystam z tego rozwiązania i dysk miał partycje i foldery i każdy użytkownik miał dostęp do swoich. Ale nadal nie rozwiązywali to problemu logowania z dowolnego PC w sieci. Tylko tyle że konto lokalne miało połączenie z przypisanych dyskam/folderami i one były ustawione jako miejsce zapisu moje dokumenty, pobierane itp. Lecz z instalowaniem aplikacji na serwer nie próbowałem.