"Domowe studio nagraniowe" - jak stworzyć?

Witam. W ostatnim czasie zacząłem tworzyć muzykę rapową (trochę hip-hopu i funku). Z racji tego że całkiem nieźle mi wyszło, dodałem teksty, które też świetnie się komponują. W związku z tym podłączyłem kamerę internetową (z wbudowanym mikrofonem) i zacząłem nagrywać swój głos…ale kompletna klapa. Jakość jest fatalna, od razu widać że źle nagrane. Dlatego chciałbym się spytać, w jaki sposób mogę nagrać konkretny kawałek, który brzmieć będzie jak profesjonalna nuta? Wystarczy pobawić się programami, czy trzeba mieć specjalny sprzęt? Oczywiście chcę, aby koszty były jak najmniejsze.

Zainwestuj w nowy mikrofon.

Dokładnie, dobry, konkretny, “firmowy” mikrofon.

Jeżeli nadal nie będziesz zadowolony, to jakąś małą konsolkę/dobrą kartę dźwiękową (bo z domysłu wyciągam że masz tylko zintegrowaną).

Jaki będzie wystarczająco dobry i tani? Zależy mi na takiej jakości głosu jak -> http://w274.wrzuta.pl/audio/0QNilxmN3JE … prod._kula

Gwidon123 , to dokładnie jak ja :smiley:

Też robię raaap xD

Ja na początku miałem tylko zwykłego shura c 606.

Teraz mam MXL 770 i mixer behringer xenyx 802.

I jakość jest ok :smiley:

rlk120 mógłbyś wysłać kawałki jak nagrywałeś Shurem c606 ?

http://odsiebie.com/pokaz/1952398—e46f.html

Oraz wszystkie tutaj :

http://www.myspace.com/rlkdymu

:slight_smile:

Studio…

Przedewszystkim dobre monitory studyjne

Zewnętrzna karta dzwiękowa

Wydajene podzespoly komputera

Bardzo dobry mikrofon

Odpowiednia akustyka pomieszczenia

Odpowiednie oprogramowanie do finalnej odrobki i masteringu (Adobe Audition, Izotope Ozone itp…)

I przedeszystkim umiejętnosci

O mój ty panie… niestety to znacząco przewyższa moje możliwości finansowe, nie mówiąc już o wolnym miejscu do ustawieniu tego wszystkiego… Do najbliższego studia nagraniowego mam ponad 60km. Tylko co zrobić z muzyką, która nawet dosyć mi się udała, z tekstami które przestałem pisać a zostały w fazie kreacji…

Gwizdon, przecież nie musisz mieć od razu super jakości.

ja około rok nagrywałem na słabszym sprzęcie, aby teraz zrobić coś trochę lepszego.

A z czasem, jak zarobię, postaram się o coś jeszcze lepszego.

Ale mój głos nie dość że po nagraniu trzaska, to jeszcze tak go słychać, jakby mikrofon leżał pod kołdrą…

Dlatego zostało Ci już podane, pierw zainwestuj w dobry firmowy mikrofon. Tylko nie takie pitu-pitu do rozmów na skajpie, tylko taki z wyglądu co na koncertach na przykład mają. Taki z okrągłą główką.

A jak to nie wystarczy to pierw wymiana karty dźwiękowej na coś konkretnego i nie-zintegrowanego :wink:

Jeśli nie boisz się słowa “linux”, to popatrz na Ubuntu Studio. Masz tam programy do nagrywania, obróbki, do programowania beatów itp.

no i po nagraniu sam wokal trochę można ulepszyć, nie ma tak że nagrasz i podkładasz bit, trzeba pogrzebać w głosie (ale bez przesady w końcu)

-Mikrofon - pojemnościowy najlepiej… MXL dobra firma

-Przedwzmacniacz

-Karta dźwiękowa zewnętrzna… (M-AUDIO Fast Track Pro)

-Słuchawki

Do 2000zł uzyskasz bardzo dobrą jakość nagrań :slight_smile:

Powiedźcie mi czy to jest warte aby nagrać nagrywki rap ?? jakiej jakości można uzyskać od 1 do 10??

Na pewno to nie będzie jakość studyjna ale lepsza niż mikrofon od słuchawek czy tym podobne. A czy warte? Tak ale tylko wtedy gdy będzie to dobry rap, muzyka “prosto z serca” :slight_smile: