Domowy magazyn danych minimum 2 TB

Witajcie,

Trochę wyleciałem z obiegu i zastanawiam się jak niezbyt dużym kosztem stworzyć w domu magazyn danych. Czytałem trochę i słyszałem o serwerach NAS i jest to pewnego rodzaju rozwiązanie, ale mam kilka pytań. Chciałbym mieć gdzieś na biurku box z dyskiem (najlepiej jakby obudowa miała minimum dwa miejsca na dysk żeby połączyć je np. w RAID 1), gdzie będę mógł magazynować dane.

Kwestia która mnie najbardziej zastanawia to, czy taki serwer NAS może działać w trybie OFFLINE? Nie wiem czy dobrze kojarzę - dysk NAS podłącza się tylko do routera przez RJ-45 czy można go też podłączyć normalnie kablem USB żeby zgrywać dane? Czy dane lecą tylko po sieci do dysków w NAS?

A może po prostu kupić zwykły dysk o dużej pojemności i podłączyć go do komputera? Natrafiłem na SEAGATE EXPANSION 3,5" o pojemności 3 TB za 419 złotych. Może coś takiego?

Byłbym wdzięczny za krótkie przybliżenie tego działania i propozycje co kupić by sprostało moim wymaganiom. Potrzebuję minimum 2 TB przestrzeni na dane.

Witam,

Może zainteresujesz się rozwiązaniami firmy SYNOLOGY.

Nie używam, ale swego czasu rozważałem taką opcję.

Teraz mam serwer FTP na dysku podłączonym do routera.

A nie taniej kupić dobry router i podłączyć dysk zewnętrzny. Nawet w liveboxie możesz coś takiego podłączyć (np. pendriva) i masz dysk (pendrive) sieciowy.

Hej,

Zależy, niekiedy prędkość działania takiego rozwiązania zostawia wiele do życzenia. Tym bardziej, że interfejs sieciowy jest szybszy niż połączenie USB 2.0 - a routerów z portami USB 3.0 zbyt wielu niestety nie ma.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Maryś , tak przeglądałem produkty Synology i na pierwszy rzut oka wydają się solidnie wykonane.

to_juz_koniec , Dimatheus , Nie zależy mi na dysku sieciowym, bardziej szukam jakiegoś “magazynu danych” na USB 3.0.

Hej,

Czyli faktycznie najlepszym wyborem będzie Synology. Zresztą w lapie dobrych programów znaleźć można recenzję urządzeń tej firmy - klick.

Pozdrawiam,

Dimatheus

A co powiecie NAS od Netgear?

http://www.sferis.pl/produkt/76736-netgear-rn10200-100eus-readynas-102-bez-dysku.html

Z tego co widzę ma 2x USB 3.0 i dwie zatoki na dyski po max. 4 TB każdy. Rozumiem, że dzięki portom USB 3.0 mogę podłączyć NAS bezpośrednio do USB 3.0 w komputerze stacjonarnym (USB 3.0 z tyłu na płycie gł.) i takim sposobem zgrywać dane na dyski znajdujące się w NAS? A jeśli będę chciał je udostępnić/współdzielić z innymi urządzeniami to podpinam NAS do routera za pomocą RJ-45? Dobrze, myślę?

Hej,

Dokładnie tak. Urządzenie wyposażono w port sieciowy gigabitowy. Aczkolwiek w opisie na stronie Sferisa jest błąd - na przykład w ilości RAMu. Tutaj specyfikacja producenta.

Pozdrawiam,

Dimatheus