Ok. Masz rację. BASIC będzie tutaj najlepszy. Będzie miał po prostu dwa niezależne dyski.
Tak właśnie myślałem, że ten BASIC będzie odpowiedni i tu teraz ponawiam moje dzisiejsze pytanie; czy jak dzisiaj wsadzę jeden dysk do tego NAS-a i go zapełnię i gdy za jakiś czas wsadzę drugi dysk, to z danymi na tym pierwszym dysku nic się nie stanie ? NAS nie będzie chciał formatować pierwszego dysku razem z drugim ?
Nie wiem. Zawsze wsadzałem do NASów parę albo wiele par dysków, nigdy po jednym Myślę jednak, że wtedy zapyta się co chcesz zrobić.
W takim razie dla pewności zaczekam aż przyjdzie ten drugi, to w sumie kwestia dwóch dni więc nie ma problemu. Tylko tak sobie pomyślałem, że skoro jeden dysk już mam to sobie wgram na niego dane. Dzięki za pomoc
Nie ma problemu żeby używać jednego dysku i dodać kolejny i zamontować na nim kolejny wolumin. Zobacz https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=95658 - podobna kwestia rozszerzania pojemności o następny dysk.
Yes, simply insert the disk, go to storage manager and create a new volume.
Aha, czyli można pojedyńczo, dzięki bardzo.
Mam ten NAS Synology, zainstalowałem dyski, skopiowałem kilka folderów na próbę. Teraz mam pytanie, jak dostać się z innego komputera w tej samej sieci do tych folderów na tym serwerze ? Najlepiej gdyby można było widzieć ten serwer w rozwijanym menu w sekcji Sieć po lewej stronie na dole, tam gdzie jest lista dysków a pod spodem jest Sieć. Czy też muszę instalować ten system DSM na tym drugim komputerze ?Sorki, ale jestem zielony w tych sprawach.
Mam już to zrobione o czym piszesz. Mam utworzony współdzielony folder o nazwie Muzyka, w którym są podfoldery z różnymi zespołami muzycznymi. Otwieram drugi komputer i nic nie ma pod funkcją Sieć
W panelu sterowania NAS-a, w usługach plików włącz usługę SMB. Wpisz tam grupę roboczą taką jak na swoich komputerach.
W panelu sterowania, wybierz edytuj na folderze współdzielonym i tam masz zakładkę uprawnienia, gdzie musisz przypisać userowi, który ma korzystać z tego foldera uprawnienia do odczytu/zapisu.
To już też miałem włączone , Już wiem co było problemem, zapora sieciowa w antywirusie ESET nie chciała go przepuścić. No, teraz mogę spokojnie pójść spać a od jutra kopiować całą resztę na serwer. Dzięki za pomoc i dobranoc