Domowy serwer - konfiguracja sprzętu

może takie cudo:

http://allegro.pl/hit-fx-8320-x8-4-0-3tb-r9-270x-2gb-dx11-32gb-600w-i4748875618.html

najtaniej na allegro z tymi parametrami

może na ebay uk są takie oferty ??

Jak już to coś na Intelu :slight_smile:

Jeśli nie zamierzasz podłączać monitora, ani instalować środowiska graficznego, to po co karta graficzna na serwerze. Im mniej zbędnych rzeczy jest uruchomionych na serwerze, tym jest on bezpieczniejszy (mniej luk do wykorzystania). Jeśli z Xorg masz korzystać sporadycznie, nie ma sensu go uruchamiać i przy okazji obciążać system. Jak stawiasz sobie tam serwer WWW, to wystarczy zarządzać serwerem przez przeglądarkę, np. przez Webmin.

dobra, żebyś był spkojny to pokażę ci jakie zasoby pożera u mnie serwer na którym chodzi dhcp, mysql, apache, samba, ntp, ssh, openvpn, smart, cron, heartbeat… podłączonych trzech klientów samby, dwa kopiują rownocześnie na sambę duże pliki i mają dostęp do www a trzeci to media center odtwarzajacy film przez lan. komp athlon 3000  + 1GB ram. nie wiem ile to jest warte… 50 GBP?

Nad proxy szczerze się nie zastanawiałem.

Nie znam jakoś dobrze systemów serwerowych i nie do końca wiem co i jak… 

A czym różni się taka konfiguracja?

Proxy potrzebuje trochę ramu i szybki dysk do odczytu cache stron. Ale jako proxy najlepiej miec osobny komp, służący jako brama do netu. Przydatne jak masz wolne łącze do sieci albo bardzo dużo użytkowników.

To np. z obecnego serwolaptopa mogę zrobić proxy. Jeden dysk SSD może być? Rozszerzenie RAMu do 4GB również będzie OK? Jeśli tak to by było idealnie :slight_smile:

najpierw się zastanów czy jest sens, oczywiście że można ale najlepiej jak są dwie karty sieciowe i jak już robimy proxy to przydałoby sie zrobić NAT i jakiś konkretny firewall. wtedy sobie ładnie przekierowujesz cały lub część ruchu sieciowego na squida i użytkownik nawet nie wie, że koszysta z proxy. To się nazywa transparent proxy. O ile jest sens stosowania takiego rozwiązania przty wolnych łączach to jeśli masz wystarczająco  szybkie łącze na poziomie > 20mb to nie warto sobie zawracać głowy, chyba że interesuje cie z jakich stron korzystają inni. Już samo postawienie lokalnego serwera dns znacząco przyspieszy wczytywanie stron bo masz skrócony kilkukrotnie czas zapytań dns. A przeciętny portal potrafi wysyłać takich zapytań dziesiątki.

To na obecną chwilę proxy będzie zbędne…