Witam,
posiadam obecnie powiedzmy serwer ze starego laptopa ASUS F3e CPU Core2Duo T5450, 2GB RAM [jutro będzie 4GB], HDD 160GB, HDD2 2TB w obudowie na Firewire800.
Na serwerze nie ma mega dużego ruchu.
Działają na nim usługi: www, mysql, ssh, ftp, irc, torrent, owncloud
Z ownClouda korzystają wszyscy domownicy 12-15 osób, każdy ma po 100GB przestrzeni
WWW, są na nim 3 blogi [Wordpress] z nie dużym ruchem. jedno forum oparte na phpBB3 - korzysta z niego 25-30 osób, jest to forum pracownicze dla mojego znajomego
ssh, głównie korzystam ja i jeszcze 3 osoby
torrent, oczywiście przez TorrentFlux [www]
Jak na razie taki zestaw daję radę i nikt nie narzeka.
Ale ostatnio pomyślałem czyby nie kupić jakiegoś używanego serwera z DDR3 z ebay.co.uk [mieszkam w UK].
Czy lepiej złożyć coś na nowych częściach wiadomo nie były by to części typowo serwerowe, ale może coś można pomyśleć…
Jak wy uważacie?
Na używany serwer chciałem przeznaczyć z 400-500 funtów. Oczywiście nastawiam się, że dyski będę musiał kupić nowe, bo jak wiadomo w takim używany serwerze mogą być już trochę w złej kondycji. Jedynie ten mój dysk 2TB w obudowie zostanie, podłączyłbym go przez Firewire albo ewentualnie USB do póki nie kupiłbym nowych dysków do tego używanego serwera o pojemności minimum 2TB.
Bo zostawienie obecnego laptopa z tym dyskiem zewnętrznym chyba nie jest dobrym rozwiązaniem na dłuższą metę?
Dobra to mamy opcje:
-
kupić używany serwer z DDR3 z ebay.co.uk + zakup nowych dysków
-
składać serwer z nowych części wiadomo nie na częściach typowo serwerowych
-
zostawić obecnego laptopa i ewentualnie dokupić kontroler firewire lub esata na ExpressCard i kolejny dysk w razie potrzeby
Co do typowych serwerów, nie zwracajcie uwagi na zużycie prądu ponieważ mam stałą opłatę nie patrząc na zużycie (taki plus wynajmowania mieszkania obok firmy ten sam właściciel
Wiadomo z czasem będzie pewnie więcej userow. Już mam z 5 osób chętnych na konto ownCloud takie po 20GB.
Z czasem rownież chciałbym uruchomić jeszcze serwer mail.
Obecne łącze: download 30-35 Mbps upload 12-18 Mbps to jest łącze tylko dla serwera drugie podobne mam dla wszystkich do codziennego użytku
Czekam na wasze propozycje!
Dzięki za wszelką pomoc!
Pozdrawiam.