Doom Eternal zawiesza się na ekranie "wciśnij lewy przycisk myszy"

Witam. Mam problem z uruchomieniem gry Doom Eternal na moim komputerze. Problem polega na tym, że gra zawiesza się, a przynajmniej tak mi się wydaje na ekranie „wciśnij lewy przycisk myszy” który pojawia się zaraz po przejściu przez te wszystkie reklamy (Bethesda, ID, itd. - wiadomo chyba o co chodzi) które pojawiają się zaraz po uruchomieniu gry. Gdy już jestem na tym ekranie „wciśnij lewy przycisk myszy” to jak klikam ten lewy przycisk myszy aby w domyśle przejść dalej to nic się nie dzieje, a w dodatku sam kursor myszy na tym ekranie w ogóle nie działa jak ruszam myszką - stąd wniosek, że gra się zawiesza właśnie na tym ekranie „wciśnij lewy przycisk myszy”. Próbowałem już chyba wszystkiego i nic nie pomogło jak do tej pory. Zainstalowałem przeróżne pakiety DirectX’a, wszystkie wersje VC redist, NET Framework’a, do tego próbowałem uruchamiania w trybie zgodności z różnymi starszymi Windows’ami, uruchamiania jako administrator, wyłączenia antywirusa, dodania gry jako wyjątku dla Firewall’a. Poza tym jeszcze w trybie zgodności próbowałem wyłączenia optymalizacji pełnoekranowych jak i opcji „zarejestruj ten program w celu ponownego uruchomienia”. Do tego w tym trybie zgodności wszedłem w „Zmień ustawienia wysokiej rozdzielczości DPI” i tam zaznaczyłem „Użyj tego ustawienia, zamiast dostępnego, aby rozwiązać problemy ze skalowaniem tego programu” - bawiłem się tam też tymi innymi opcjami których już nie będę tutaj wymieniał. Mam zainstalowaną chyba najnowszą wersję sterownika jaka jest w tej chwili dostępna do karty graficznej która mam teraz w tym kompie, czyli NVIDIA Quadro M2000 - wersja sterownika 573,42 DCH. Poniżej podaję pełną specyfikację tego kompa.

Model: HP Z440

CPU: Intel Xeon E5-1650 v4 3.6 GHz

RAM: 32 GB DDR4-2400 (2 x Samsung M939A2K40CB1-CRC 16 GB DDR4-2400)

MB: Hewlett-Packard 212B, wersja BIOS/UEFI M60 v02,62, oryginalna z tego modelu

GPU: NVIDIA Quadro M2000 4 GB DDR5 VRAM

PSU: oryginalny dla tego modelu, 700W

Za wszelką pomoc i porady z góry dziękuję.

A próbowałeś na starszych?

@sensu Póki co nie próbowałem, choć nie będę ukrywał, że nie mam wielkiej ochoty żonglować tymi sterownikami specjalnie do jednej czy dwóch gier jak reszta działa dobrze. Powiedz mi ewentualnie jaką konkretnie wersję tego sterownika mogę spróbować na próbę czy zadziała ?

A czy zamiast wciskania lewego przycisku myszy, próbowałeś nacisnąć ENTER?
Wersja Steam?

@lordjahu Próbowałem i nic to nie dało. Wersja pudełkowa.

Rozumiem. Coś około 360 i może też koło 440. W internecie gdzieś widziałem, że były wtedy większe zmiany.

@sensu Dzięki za podpowiedź. Tyle, że sterowników w tych wersjach nawet nie ma już w tej wyszukiwarce sterowników na stronie NVIDII. Wszystkie te starsze wersje sterowników są także 5xx.xx. Trzeba być może poszukać przez google tych sterowników gdzieś na innych stronach, ale wtedy znowu trzeba uważać żeby jakiegoś wirusa przez przypadek nie złapać. Tak też się obawiałem, że to może być wina sterowników - i niestety chyba jest. :frowning: Nic, trudno - kiedyś może spróbuję się w to pobawić, ewentualnie pozostaje liczyć, że wraz z wydaniem którejś kolejnej zaktualizowanej wersji sterownika to naprawią.

Dla tej karty? Wątpię, że cokolwiek poprawią. Podobno starsze były lepsze.
A te?

Moim zdaniem karta graficzna jest przestarzała: NVidia Quadro M2000 posiada procesor GPU serii Maxwell co jest odpowiednikiem desktopowej serii 900.

Ale gra jest na PC, więc na jakiej platformie masz ją przypisaną?

Tu są sterowniki aż do wersji 384, ale dla tej gry lepiej nie schodzić poniżej sterownika z serii 497.

Również uważam, że karta graficzna jest za słaba (poziom wydajności jak GTX 950), ale mimo to gra powinna się na niej uruchomić. Procesorowi mocy nie brakuje, ale może jest jakiś problem z kompatybilnością tej gry z Xeonami? Mimo wszystko to proc serwerowy a nie do gier.

Ludzie, bez przesady z tą za słabą kartą graficzną, bo wcześniej nie chwaląc się odpaliłem ten tytuł na Radeonie R7 260X 2GB i co lepsze, uwaga - na procu Phenom II X6 1055 ! Powiecie, że to niemożliwe, a jednak - oczywiście jasnym jest, że po dobroci na tym Phenomie ta gra mi nie odpalała zapewne z powodu braku obsługi przez ten CPU instrukcji SSE 4.1 i SSE 4.2 oraz być może także AVX czy nawet AVX2, ale po ściągnięciu ze strony Intela i późniejszym zainstalowaniu bibliotek SDE próba odpalenia gry za ich pośrednictwem zakończyła się sukcesem ! Dokładny instruktaż jak coś takiego zrobić znalazłem gdzieś na YT i wow, zadziałało ! Co lepsze całkiem sporą część tego tytułu przeszedłem na takiej konfiguracji i to w całkiem niezłych ustawieniach graficznych przez sporą część tej gry - dopiero na późniejszych misjach komp trochę niedomagał i zjechałem wtedy z ustawieniami graficznymi do minimum co jednak i tak z czasem przestało wystarczać, bo już jednak za bardzo „cieło”. To tak z moich dawnych przygód z tym tytułem na starym kompie.

Wracając do teraźniejszości to teraz mam dopiero „sieczkę” w głowie, ponieważ użytkownik @sensu zaleca instalację sterownika do tego Quadro M2000 pod ten tytuł w wersji około 360 albo 440, a już użytkownik @MatewoosH radzi mi bym nie schodził poniżej wersji 497 - nie wiadomo kogo w końcu posłuchać. Chyba jednak daruję sobie ten tytuł, bo nie chcę rozwalić sobie dopiero co świeżo postawionego systemu na nowym kompie przez żonglerkę na zmianę różnymi wersjami sterownika do grafy tylko po to aby odpalić jeden czy dwa tytuły które mają jakieś „ale” do mojego kompa - ciekawe, że reszta jakoś może działać i nie przeszkadzają im rzekomo „złe” sterowniki od NVIDIA. A już miałem kupować nową kartę graficzną (RTX 4060 lub RTX 5060) celowo pod gierki, ale skoro tak się sprawy mają to chyba jednak podziękuję - ja wydam kupę szmalu na nową grafę, a później się okaże, że kupa, gdyż albo producent grafiki nie dopracował w należyty sposób sterowników do niej, albo producent danej gry wypuścił niedopracowany produkt, a może jedno i drugie ? Może niech się w końcu dogadają jedni z drugimi i wezmą do porządnej roboty, a nie wypuszczają produkt w de fakto wersji beta żeby nie powiedzieć niekiedy wersji alpha i wciskają go klientowi jako pełnowartościowy towar za ciężkie pieniądze. Tyle się psioczy na wyroby chińczyków, że „niedoróbki”, „amatorszczyzna”, „szajs”, „g***o”, itd. - ogólnie zbiorowo zwane „chińszczyzną” , a na tzw. „cywilizowanym zachodzie” wcale to często lepiej nie wygląda. Może zamiast ubliżać bezmyślnie innym nacjom których wyroby rzeczywiście być może nie są górnolotnej jakości (nie przeczę) to wpierw popatrzyć na siebie i to co „ja” ze swoimi wyrobami sobą reprezentuję zamiast oskarżać ochoczo jako pierwszy konkurencję o partactwo samemu nie będąc pod tym względem w niczym lepszym, a mając jedynie lepszą propagandę, bo „My Zachód zawsze mamy przecież rację, bo u Nas to jest demokracja, praworządność, wolność, prawa człowieków, bla bla bla., a tamci to wstrętni, obrzydliwi, ohydni, itd. autokraci, despoci, zamordyści, itp. tylko dlatego, że nie podzielają Naszych tzw. wartości i Naszego punktu widzenia na świat”. Cóż - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Na tzw. „zachodzie” żadnej korupcji oczywiście nie ma, skąd ? Korupcja to jest u ruskich. Doprawdy ? A pojęcie „lobbingu” tak modne w świecie tzw. „zachodu” mówi komuś coś ? Otóż korupcja i lobbing to jest to samo tylko wyrażone innym językiem żeby nie miało takiego negatywnego wydźwięku w miejscowym społeczeństwie. Słowo „korupcja” źle się kojarzy w społeczeństwach zachodnich, a słowo „lobbing” brzmi nowocześnie, modnie i atrakcyjnie, czyż tak nie jest ? Dobra, koniec tego wywodu. Trochę się zagalopowałem, ale już musiałem dać ujście negatywnym emocjom, bo zbyt dużo niestety ich ostatnimi czasy.

Zobacz czy dodanie tego parametru uruchamiania coś zmieni, to ukryta opcja silnika id Tech 7, używana głównie do wymuszenia uruchomienia gry na niewspieranym GPU.

+r_force_enable_debug_gpu 1

Ta gra wymaga Vulkan 1.1 a z tym Quadro M2000 może mieć problem bo nie do tego powstała.

@Wredzia Rozumiem, że mam to dodać do skrótu do pliku exe po spacji, tak ?

Coś w tym stylu:

„C:\Games\DOOMEternal\DOOMEternalx64vk.exe” +r_force_enable_debug_gpu 1

Oczywiście ścieżka do gry ma być Twoja

Najstarszy zalecany sterownik do tej gry to 442.47, ale w serii 497 były ostatnie poprawki do działania tej gry - naprawiono jakiś problem z zawieszaniem się gry.

Akurat z obsługiwaną wersją Vulkana nie powinno być problemu
1

To jest sprzęt klasy serwerowej. Gry mogą na nim działać ale nie muszą - twórcy gier zazwyczaj nie testują swoich tytułów na takich konfiguracjach. Jakbyś postawił na tym jeszcze serwerową wersję 10-ki (2016/2019) sytuacja byłaby podobna - mogą działać ale nie oczekuj, że każdy tytuł będzie działał bez problemu.

Właśnie dzięki takiej zmianie oszczędziłbyś sobie czasu - nie miałbyś problemów z kompatybilnością z czymkolwiek. O dobrej wydajności nie wspomnę.

Podstawowe pytanie czy Vulkan u niego jest aktywny, bo że karta coś tam wspiera to nie znaczy, że działa.

A jednak nie byłbym pewny, ze wspiera.
Datasheet od NV:

Doom Eternal w końcu mi poszedł - zainstalowałem sterownik w wersji R550 U13 (553.62) i cud, działa. Natomiast Arma 2 niestety dalej kupa - po przeleceniu reklam dalej wywala do pulpitu. Próbowałem jeszcze starszych sterowników, ale dalej to samo.

Możesz oznaczyć swój ostatni post jako rozwiązanie problemów z Doom, przynajmniej inni będą już w poście wprowadzającym widzieć, co może pomóc i potem testować resztę sugestii z tego wątku.

obraz

@krystian3w Zrobione, już jest dobrze ?