Dopasowanie logo do www


(Gerard Marondel) #1

Witam

Mam stronkę zbudowaną na divach, a poszczególne bloki są procentowo dobrane do całości, w taki sposób aby oglądający stronę w różnych rozdzielczościach zawsze miał ten sam kształt stronki, no ale pojawił się problem gdyż w logo chciałem umieścić zdjęcie w formacie .jpg lecz wynikł problem jeśli zrobię to dla jakieś rozdzielczości powiedzmy 1280x800 to już po przełączeniu na większą lub mniejszą rozdzielczość logo po prostu jest "sztywne" i nieładnie to wygląda .

W jaki sposób to zrobić aby automatycznie się to dopasowywało.?


(system) #2

Przy rozciąganym logu uzyskasz dosyć nieciekawy efekt, jeśli w ogóle możliwe do wykonania. Dobrym sposobem jest zrobić mniejsze logo z tłem graficznym powielanym (tak jest np. na tym forum zrobione).


(Blotny) #3

hmm, chyba się nie da, bądź dużo php/asp.net itp...

Ponieważ, jeśliby dopasowywać logo automatycznie, to ono będzie się spłaszczało. Natomiast są dwa wyjścia: zrobić ten obrazek mniejszy, a wokół tło o tym samym kolorze, tak by przy minimalnej rozdzielczości, on zajmował całą powieszchnię, przy większej się wyśrodkowywał itp. Albo napisać kod w php i js, ktory odczyta rozdzielczość, wczyta odpowiedni obrazek (czyli koniecznośc przygotowania kilku obrazków) i w postaci ciasteczka prześle to, by nie odczytywać non stop.


(Gerard Marondel) #4

Dziękuję wam za odpowiedzi, spróbuję coś z tego wykorzystać.


(Grzesiek1) #5

Drugiego rozwiązania nie polecam, szczególnie w php, bo co kiedy user np. zmniejszy okno ?


(Blotny) #6

Grzesiek1 , a weź się domyśl, co? Będzie to samo co w przypadku zmniejszenia okna gdziekolwiek. Po prostu zostanie wczytane w to miejsce odpowiednie logo i wio.


(Grzesiek1) #7

Nie będzie, poczytaj lepiej jak działa php.


(Blotny) #8

Grzesiek1 , php to język wykonywany po stronie serwera, więc wykona swój kod i idzie sobie. To przecież nie ajax. Po za tym co ma okno do systemu?