Dopasowanie pamięci RAM

Witam serdecznie.

Przeglądałem zakamarki forum ale jednak potrzebna mi indywidualna odpowiedź.

Mam bardzo starego złomka, mianowicie AMD Sempron 2800+, K8NF6G-VSTA, 1,6 GHz i 192 Mb RAMu. Wiem, że ogólnie nadaje się na zezłomowanie ale finansowo nie stać mnie natenczas na wymianę. Chciałbym dokupić właśnie pamięć RAM i wyrzucić starą. Niestety nie wiem ile sztuk i jakiej mogę zakupić za -wiadomo- jak najniższe koszta. Bardzo proszę o dokładną odpowiedź (miłe by było nawet odszukanie odpowiednika na jakiejś aukcji), bo dla mnie to trochę magia jak próbowałem się z tym zapoznać. :o

Z góry dzięki serdeczne.

Ram DDR1 kup

ok. Tak też myślałem… ale chyba niekażdy DDR1 odpowiada mojej płycie głównej… czy cuś takiego.

400 lub 333 kup

…a czy będziesz -Kolego- jeszcze na tyle łaskawy, ażeby odnaleźć mi takiego idealnego odpowiednika np. na allegro?

Interesuje mnie 512 Mb lub 1 Gb .

Sorki ale jak na serio ciemny w tych sferach jestem. :frowning:

Wpisz w allegro ddr 400 1gb nie podam ci linku bo mi net się laguje są na allegro po 35zł te ramy

Specyfikacja płyty:

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=k8nf6g-vsta

Według tego najlepsza pamięć to DDR 400 (PC-3200).

Płyta obsługuje max 2 GB więc do wyboru albo kość 2 GB albo dwie kości po 1 GB.

Link ogólny:

http://allegro.pl/ddr-dimm-pc3200-400mhz-4300

Po otwarciu strony należy ustawić w opcję “Ilość MB:” i wpisać w pole “od” wartość 1000 a w pole “do” wartość 2000

tylko bierz nowe są tanie ostatnio tak jak pisałem po 35-40zł za 1GB Ram :slight_smile:

i Twoja płyta obsługuje do 2 Gb pamięci Ram

zamówię 2*po 1 Gb, może jeszcze coś z tego złoma zrobię :slight_smile: co nie będzie świecić po podłączeniu do gniazdka :smiley:

“Płyta obsługuje max 2 GB więc do wyboru albo kość 2 GB albo dwie kości po 1 GB.”

gdzie ty eddie71 widziałeś kość ddr 2gb ? (z wyjątkiem kości z zaawansowaną korekcją błędów,zwanych też serwerowymi lub pamięcią ecc,które nie nadają się do tej płyty głównej) :o

zapodaj linka co?chętnie kupie… :smiley:

a nawet gdyby była tzn.kość DDR 2GB non ecc (ale nie ma) kosztowałaby kwotę wielokrotnie przekraczającą wartość tego komputera a napisał ci człowiek,że nie ma kasy i trzeba tanio…

natomiast co do pamięci która ma być zakupiona,należałoby się upewnić czy chipset płyty ją obsłuży oraz sprawdzić po forach czy konkretny model nie ma konfliktu z płyta główną,co w dużej mierze zależy od biosu tejże płyty.

dalej nie wyobrażam sobie jakoś działającego na komputerze systemu xp z 192Mb ramu, chyba,że jest to dość jego wczesna wersja bez lub z sp 1, ponieważ sp 2 wymagał już 256Mb, więc system musi działac bardzo wolno.

po 30-40 zł chodzą kości samsunga 1gb (+ wysyłka,w więc więcej), których nie obsługuje każdy chip…taka mała dygresja Marcin102

i dalej idąc,po zapoznaniu się ze specyfikacją płyty głównej, należy stwierdzić,że posiada ona zintegrowaną kg i z niej zapewne korzysta zainteresowany.należy to również uwzględnić przy zakupie ramu, bo ubędzie go

dobry ddr jest nadal drogi

No to mi teraz namieszałeś, hehe. Mam SP3, nie przeczę bo najprostsze funkcje wieszają tego dziadka.

Właśnie tegoż powodem było to, że w sklepie powiedzieli mi za 1 Gb 135 pln, liczyłem na to, że ktoś mi pomoże uzyskać odpowiednie parametry (bym dalej mógł szukać w necie) lub ktoś podrzuci gotowca.

I teraz dalej nie wiem co i jak. :confused:

korzystasz z tej zintegrowanej grafiki co?

uważam,że należy zakupić kości ramu dobrej(uznanej) marki jak kingston lub goodram…kości geila,skila, patriot czy ocz są bardzo drogie//zwłaszcza kości 1gb

te są dobre : http://allegro.pl/ddr-goodram-gr400d64l … 60642.html

taka używka chodzi po jakieś 55/60zł+wysyłka czyli 2 razy taniej niż w sklepie i jest dobra,ma małe opóźnienie cl3,a więc jak tam pisze koncówka produkcji

kingstony mogą być nieco droższe

zwróć uwagę też na koszt wysyłki na allegro, niektórzy wypisują koszt listu z kosmosu, bo ile może ważyć kość ramu?

Przepraszam zapędziłem się z tą kością 2GB

Najlepiej uzgodnić ze sprzedawcą możliwość bezproblemowego zwrotu pamięci jeżeli nie będzie chciała pracować na tej płycie.

przepraszam, że dopiero teraz… tak-korzystam ze zintegrowanej grafiki.

…a zamówiłem: http://allegro.pl/nowe-markowe-1gb-ddr- … 27020.html

Kontrahent zapowiedział się, że może zwrócić koszta w razie niezgodności.

Mimo wszystko dzięki po raz setny za rady i pomoc; odezwę się jeszcze by -mam nadzieję- się pochwalić. :slight_smile:

Dodane 23.03.2012 (Pt) 17:02

…rewelacja! !!

Dzięki wszystkim za podpowiedzi po raz 101! xD

Za 42,90 (towar wraz z przesyłką) zakupiłem wyżej wymienioną 1 Gb kartę pamięci ram.

Pozdrawiam gorrrąco! 8)