Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można dopasować muzyke do video, podczas robienia np. AMV. Chodzi mi także o dopasowanie scen filmu do dość szybko zmieniającego się rytmu muzyki. Macie tu przykład AMV w którym na początku bardzo szybko zmienia się rytm, a wraz z nią video http://pl.youtube.com/watch?v=KhCRB2Buo44. Chodzi mi właśnie o stworzenie czegoś takiego.
Nie ma specjalnych programów do dopasowywania muzyki do filmów czy na odwrót. Robiąc taki teledysk musisz się zdać na swoje wyczucie i samemu zsynchronizować obraz z muzyką .
Wiem że nie ma specjalnych programów dopasowywujących muzyki do filmów czy na odwrót. Chodzi mi o sposoby dobrego połączenia, np. ja zazwyczaj dziele muzyke na kawałki i dopasowywuje do niej video. Jeszcze chciałbym wiedzieć jak dopasować muzyke z szybkim rytmem (takim jak w przykładzie AMV prawie na samym początku) do video. Czy można to osiągnąć przez zwolnienie szybkości odtwarzania audio i podzielenia jej na części, czy zwolnienie nic nie pomaga. Jeżeli jest jeszcze jakiś inny sposób to piszcie
A jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy znacie jakiś program, w którym dało by się zrobić film jak w przykładzie który podałem w pierwszym poscie. Z góry za wszystko THX
Jeśli chcesz żeby w tle odtwarzana była normalna muzyka to nic w niej nie dziel, nie zwalniaj, bo wyjdzie Ci “brzęcząco-piszczące coś” . Takie teledyski robi się wg pewnego schematu. Wybierasz utwór, który chcesz użyć i do niego dopasowujesz wideo (dzielisz, zwalniasz, przyspieszasz, przycinasz, etc. [ale wideo, nie muzykę]), nie inaczej… no chyba, że masz już jakieś wideo, do którego z góry pasuje Ci jakiś utwór, który po prostu podkładasz pod obraz… Ale w żadnym wypadku przy tworzeniu takich filmów nie zwalnia i nie tnie się utworu muzycznego (no, chyba że chcesz użyć tylko fragmentów utworu, albo kilku różnych piosenek ).
Jak już wcześniej wspomniałem potrzebne jest dobre wyczucie rytmu i słuch (no i jakieś tam umiejętności posługiwania się programem do edycji wideo ). Żadnym programem tego nie dopasujesz.
No… takich programów jest zatrzęsienie… pytanie tylko czy ma być darmowy, jakie rzeczy chcesz nim robić (lekka obróbka wideo czy całkowite przekształcenie filmu itd.), itp.
Najprościej chyba użyć wmontowanego w Windows Windows Movie Maker . Z innych darmowych to może Jahshaka albo ZS4 Video Editor. Często także programy do obróbki wideo dołączane są do czasopism komputerowych.
Nie wiem czy to ja napisałem źle czy to wy źle rozumiecie. Ja nie dopasowywuje muzyki do wideo, tylko na odwrót.
Dziele muzyke na kawałki tak kiedy się zmienia rytm, żeby wiedzieć kiedy zmienić scene i żeby video było dopasosane do audio. A zwalniam audio tylko na czas podzielenia, potem spowrotem przywracam do normalności.
Jeśli chodzi o program to obojętnie czy darmowy czy nie. Żebym mógł zrobić taki film, z takimi efektami i innymi różnymi rzeczami jaki podałem w przykładzie