Mam również coś takiego jak: tasklist.exe… ale tam wychodzą (pamięć) zupełnie inne liczby
niż pokazuje Menedżer zadań Windows
Nazwa obrazu PID Nazwa sesji Nr sesji Uľycie pam.
========================= ======== ================ =========== ============
sidebar.exe 7428 Console 1 65˙232 KB
Take Command:
TASKLIST [/C /D /L /M /N /O /P /T /U[“owner”] /X /Z] [name]
name : process name
/C(priority) /M(emory)
/N(names) /T(ime)
/D(modules) /U(owner)
/O(rder) /U"owner" (only)
/L(ine) /X(hex)
/P(ause) /Z(parent PID)
cmd.exe:
Tasklist nie jest rozpoznawane jako polecenie.
Jeżeli zagłębiamy się już co do bajta, to nie wiem czy to jest fizycznie możliwe. Program rejestrujący już zużywa. Sygnał na monitor też zużywa. wszystko to są zawsze szacunki.
Temat ciekawy, pewnie w jakimś laboratorium dało by się zmierzyć…
Nie znam składni dla tcc prompt ale jeżeli jeżeli nie rozpoznaje ci składni tasklist to po prostu wejdź w folder Windows\System32 i uruchom z tamtąd przez terminal tasklist.exe z tym parametrami co podałem.
Przy okazji dlaczego uruchamiasz cmd z dysku B a nie standardowo C?
Zwykle te litery były rezerwowane chyba dla napędu dysku dla dyskietek?
tam przeważnie wszystko robię. Jest to virtualna partycja z RAM’u.
Problem jest w tym. że często zdarza się, że po uruchomieniu Windowsa 7 64-bit
gadżety na pulpicie nie są wyświetlane. Sidebar.exe jest w menedżerze zadań ale pamięć
pobierana jest dużo mniejsza. Chciałbym przy starcie porównać tę pamięć
i jeśli jest za mała to wyłączyłbym automatycznie ten task i ponownie uruchomiłbym
sidebar.exe, oczywiście przy pomocy skryptu.
Może ma ktoś lepszy pomysł jak z tym się uporać?
Take Command:
TASKLIST [/C /D /L /M /N /O /P /T /U[“owner”] /X /Z] [name]
name : process name
/C(priority) /M(emory)
/N(names) /T(ime)
/D(modules) /U(owner)
/O(rder) /U"owner" (only)
/L(ine) /X(hex)
/P(ause) /Z(parent PID)
cmd.exe:
Tasklist nie jest rozpoznawane jako polecenie.
Podałeś dla tasklist a nie dla tasklist.exe.
To są oddzielne rzeczy i inaczej działają
To dzieje się raz w tygodniu albo i rzadziej.
Mógłbyś to napisać w Pythonie (który ba zapisał to w pliku.txt w temp) i skompilować do exe?
Wywołałbym ten plik ze skryptu VBS i po sprawie.
Ale najpierw należałoby sprawdzić np. task explorer.exe, czy wyniki są podobne.
1000 bajtów nie robi różnicy.
Nie mam na tyle czasu, ale wkleiłem wszystkie niezbędne informacje, żeby taki skrypt napisać. Może ktoś zechce. W takim razie wyłącz jakiś widget, zaczekaj tydzień czy dwa, jeżeli sidebar.exe się nie zawiesi to znaczy że trafiłeś:)
Pewnie można też to sprawdzić jakimś narzędziem do debugowania uruchomionego progrmau, ale niestety nie znam się na tym.
Pod Linux można co nieco dowiedzieć się o uruchomionym procesie puszczając go np pod strace. Np w sytuacjach gdy proces wygląda jakby wpadł w pętlę albo w nieskończoność na coś oczekiwał. Niestety nie miałem do czynienia z takim narzędziem pod Windows. Google podpowiada, że https://stackoverflow.com/questions/3847745/systrace-for-windows
To jest dokładnie to samo tasklist jest dowiązaniem do tego pliku exe
[edit]
U ciebie tasklist nie jest rozpoznany bo startujesz system na dysku B: gdzie domyślne dowiązania są pewnie pozostawione do C: więc wypluwa ci (Tasklist nie jest rozpoznawane jako polecenie.), możesz więc ręcznie dodać dowiązanie albo odnieść się do właściwego pliku exe