crono2552
(crono2552)
9 Kwiecień 2016 11:19
Witam dzisiaj otrzymałem wiadomość
Rozpoczynając naszą akcję “BEZPIECZNA WIOSNA DLA KLIENTÓW” pragniemy zauważyć, że Państwa strona www nie jest jeszcze zarejestrowana w GIODO a jest do tego prawnie zobligowana.Każda strona lub sklep posiadająca elementy takie jak: newsletter, formularz kontaktowy, rejestracyjny, logowanie itp bezwzględnie muszą być zarejestrowane w GIODO.Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku. Dane osobowe to według Art. 6 Ustawy o ochronie danych osobowych, „wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej”. Chodzi o takie elementy, mniej lub bardziej specyficzne, które pozwalają określić pośrednio lub bezpośrednio tożsamość danej osoby np. nazwisko, imię, adres zamieszkania, nr telefonu – czyli dane, które klient e-sklepu podaje podczas zawierania transakcji. W grupie tej znajdzie się także adres e-mail – często bowiem jest imienny i oraz adres IP, który może być daną osobową (informacja o tym jest możliwa do uzyskania z innych źródeł) jest zobligowana do spełnienia obowiązku rejestracji w GIODO.GIODO może nałożyć karę grzywny w postępowaniu administracyjnym dla osób prawnych lub jednostek organizacyjnych jednorazowo w kwocie do 50 tys. zł i może ją nałożyć maksymalnie 4 razy w jednym postępowaniu, co daję nam kwotę 200 tys. zł, w przypadku osób fizycznych jednorazowa kara grzywny może wynieść maksymalnie 10 tys. zł, ale razem nie mogą przekroczyć 50 tys. zł w jednym postępowaniu.W związku z powyższym Stowarzyszenie “Bądźmy Legalni” wzywa Państwa do dokonania stosownej rejestracji zbioru danych osobowych wraz z uzupełnieniem niezbędnej i wymagalnej dokumentacji w terminie 3 dni.W przypadku braku rejestracji zmuszeni będziemy do złożenia doniesienia o popełnieniu przestępstwa oraz zawiadomienia o wszczęcie procedury kontrolnej GIODO. Informujemy również, że nasze Stowarzyszenie nie świadczy usług prawnych, porad, konsultacji itp.W przypadku pozyskania wiedzy w zakresie rejestracji i dokumentacji rejestracyjnej proponujemy kontaktować się z podmiotami, które świadczą profesjonalne usługi z w/w zakresu:
moje pytanie brzmi co teraz muszę zrobić. Na swojej stronie mam tylko prosty formularz kontaktowy i domyślam się że to przez niego dostałem taką wiadomość.
drobok
(Drobok)
9 Kwiecień 2016 11:31
Zacznij od dołożenia sobie captcha w formularzu, potem zmień formatowanie maila na takie którego boty nie mogą przeczytać. A na końcu udaj się tam gdzie radzi ten spamer: http://www.giodo.gov.pl/560/id_art/9197/j/pl
crono2552
(crono2552)
9 Kwiecień 2016 11:37
rozumiem czyli dorzucam captcha i praktycznie mam z głowy??
co do formatowania wiadomości używam Contact Form 7 w Wordpress - czy muszę coś tutaj kombinować by było spoko ?
drobok
(Drobok)
9 Kwiecień 2016 11:46
Nie czytałeś tego linka ? To spam. A moje porady powinny wyeliminować bota który ci to przysłął na przyszłość, o ile nie masz maila plain textem w zakłądce kontakt jak tutaj na dp, bo wtedy o ile jesteś w danej bazie to już się z niej nie wypiszesz :P
crono2552
(crono2552)
9 Kwiecień 2016 11:50
Czytam, tak myślałem już na początku bo pierwszy raz coś takiego dostaję a strona jest już po raz 3 przebudowana
Bardzo co dziękuję za poświęcony czas,
zypolit
(zypolit)
11 Kwiecień 2016 13:57
To zwyczajna próba oszustwa. Głośno o tym w sieci było, nie czytaliście?
Oni to wysyłają na chybił trafił, nawet do osób, które nie mają zielonego pojęcia o co w tym chodzi.