Dostawcy internetu na światłowodzie Orange

Witam,
chciałbym zapytać, którzy dostawcy oferują internet na światłowodzie Orange (wiem tylko o T-Mobile)?
Pozdrawiam.

Lokalni dostawcy nie oferują? Często sprawdzą się lepiej, niż korporacje międzynarodowe.

Chyba to działa troszkę inaczej. Orange mógłby udostępnić światłowód lokalnemu operatorowi Internetu i ten operator dopiero podpina jemu FTTH. Albo podłączy pod światłowód szafę ONU i od niej będzie leciało VDSL kalami miedzianymi. Jeśli ta firma będzie miała umowę z Orange, to lokalna firma sama również będzie mogła się podłączyć. Inaczej się nie da. Na przykład jak kończyła mi się umowa na internet światłowodowy lokalnego dostawcy to również się o to pytałem i powiedzieli że ich firma nie ma podpisanych żadnych umów z innymi firmami więc właściciel infrastruktury światłowodowej ma monopol na usługi i to działa tak wszędzie. No chyba że pozmieniało się coś do tej pory. Autor posta musiał by się spytać lokalnych dostawców czy mają podpisane umowy z Orange i czy mogłyby się podpiąć. Jeszcze też jest druga opcja.
Gdyby miał np. firmę i np. 2 placówki i obie w zasięgu tych światłowodów, to mógłby wydzierżawić tor światłowodowy między tymi dwoma lokalizacjami aby postawić sobie szybki LAN na światełku. Ale to jest rozwiązanie kosztowne i wątpię, aby było kogoś stać na to.

To jakiś mały operator najwyraźniej. Mam znajomego, który ma własną infrastrukturę i wszędzie gdzie się da kładzie światłowód. Zresztą u mnie w mieście jest dwóch takich operatorów.

W moim bloku światłowód doprowadziło najpierw Netia, potem Orange i jeden z lokalnych operatorów ma swój światłowód. Znajomy też planuje doprowadzić własny światłowód do mojego bloku.

Infre dzierżawi się bardziej tam, gdzie nie da rady położyć swoich światłowodów, albo na dużych odcinkach wychodzi taniej. I to często wykupuje się usługę MPLS, aby jeszcze bardziej skrócić trasę i koszty.

To zależy bardziej od polityki właściciela infrastruktury. Taka INEA (kilkaset tys. gniazdek) ma umowę z Orange na dostęp do całej swojej sieci, T-Mobile/UPC będzie korzystało z ich łączy wybudowanych z POPC od nowego roku.
Wszystko w modelu BSA (bit-stream access)
Jak widać, gdy zaproponuje się dobrą ofertę na dzierżawę transmisji, to konkurencja nie ma potrzeby budować własnej infrastruktury.

Wielcy operatorzy mają inną politykę. Oni podpisują między sobą umowy i łączą siły. Mali operatorzy dzierżawią tylko, gdy nie mogą położyć własnej infry lub ze względu na koszty, ale każdy woli inwestować w swoje, bo to się zwraca i są niezależni. Akurat obracam się w tych srodowiskach zawodowo, to wiem jak to wygląda.

to prawda mały operator bo działa tylko w jednym powiecie ale na jakość usług nie narzekam po prostu mniejsi operatorzy oferują lesze warunki

1 polubienie