Czy są maszyny wirtualne, które udostępniają sprzętowo kartę sieciową dla systemu w maszynie? Czy Kali Linux będzie w stanie przejść w tryb “monitor” na takiej karcie, tzn. zmienić sposób jej działania? Podobno są takie maszyny, które mogą udostępnić fizycznie kartę wifi z USB i wtedy jest niedostępna dla systemu nadrzędnego.
A więc jak to jest? Może ktoś rozwinąć o konkrety lub mnie poprawić jeśli się mylę?
W Virtualbox da się udostępniać urządzenia USB bezpośrednio do systemu wirutalnego. To czy karta będzie działać w tym trybie zależy tylko od czego czy karta ma taką możliwość.
Ale tak na marginesie, jeśli nie posiadasz żadnej praktycznej wiedzy z Linuksa to odpuść sobie hakowanie Wi-Fi, w którymś miejscu i tak się wyłożysz, pomijając wątpliwą legalność tego precedensu.
Legalność nie będzie wątpliwa, bo chciałem to zrobić hobbystycznie na własnym routerze żeby przetestować jego zabezpieczenia. A że coś nie wyjdzie to nic się nie stanie. Chcę wiedzieć, czy jakbym miał taką kartę na USB to Kali z maszyny będzie miał nad nią pełną kontrolę.