Cześć! Dopiero się uczę, więc może dla kogoś to będzie proste jak bułka z masłem, ale myślę i myślę i nic mi nie przychodzi do głowy, poza tworzeniem zmiennych bez obiektu. Mianowicie uparłem się na obiekt i chciałbym aby został.
W tym miejscu chciałbym przeprosić was wszystkich w jaki sposób tworzę tę grę Wszelkie zasady programowania są tutaj łamane Jako, że się uczę to ćwiczę i tworzę w sposób jaki umiem do tej pory :x
Mam tekstową grę w javie. Mam plik ze zmiennymi globalnymi, gdzie przechowuję tablicę boolean. Ta tablica nazywa się existing. Teraz, zakładamy, że gracz wejdzie do parku, losuje mu miejsce, w którym się znajdzie. Jeśli wylosuje mu psa, to wtedy tworzy się obiekt pies(z nim jest mało problemu, bo za każdym razem jak wejdziemy na pole z psem to można wygenerować nowego psa, z uwagi na to, że on nie musi nic pamiętać). Problem pojawia się gdy losujemy jakąś osobę, chciałbym aby prowadziła z nami dialog, tylko, ze za każdym razem będzie to inny dialog, a do tego potrzebne jest to by obiekt osoba przechowywał wartości z odbytymi rozmowami (to jak sobie je zrobię już moja sprawa). Potrzebny mi tylko jakiś pomysł co zrobić, żeby za każdym wejściem na pole sprawdzał czy dany obiekt istnieje, a jeśli tak, to żeby pobierał gotową postać, która ma już jakieś dane, imię, wiek, pamięć mózgową, a nie, że za każdym wejściem będzie tworzona nowa postać, która zapomina co do niej mówiliśmy.
Czyli sytuacja ma wyglądać tak: Gracz wchodzi do parku -> Losuje osobę -> Sprawdzane jest czy dana postać istnieje -> Jeśli nie, to tworzy, jeśli tak to ja pobiera -> Postać wygenerowana lub pobrana zostaje użyta w rozmowie pomiędzy osobami.
Obecnie, gdy chce mu powiedzieć, że gdy postać istnieje to ma wziąć ją gotową to nie wiem co wpisać w funkcji losującej miejsce, wpisuję nazwę metody w której ma sie odbyć rozmowa, ale jako argument musi przyjąć obiekt, który utworzyliśmy kiedyś, przy pierwszym wejściu do parku. Bez sensu by było gdybym do każdej metody w grze przecież wsadzał ten obiekt, żeby ciągle go pamiętał, no tak to robić nie będę chyba, za dużo roboty nawet i bez sensownego chodzenia tego bezdomnego za nami nawet do lodówki Wklejam link do GitHuba!