Dostęp do sieci jest ale nie wczytują się strony


(Nika Na) #1

Witam
W poniedziałkowe popołudnie oglądałam coś na youtube kiedy niespodziewanie w połowie video wyskoczył komunikat informujący o problemie z ładowaniem strony.
Zresetowałam połączenie, następnie laptop, bez rezultatu; nie wchodzą żadne witryny, 212.77.101.240 też, ale widzę jak na skype, który uruchamia
mi sie przy starcie, zmieniają się statusy i opisy znajomych, i tyle, tak więc coś tam działa ale cała reszta została jakoś przyblokowana/ograniczona;

jakieś 20 godzin wcześniej pobrały się jakieś aktualizacje systemowe, ale to chyba bez związku skoro laptop dalej działał przez prawie dobę
router jest ok, bo internet na telefonie i komputerze współlokatorki śmiga jak zawsze

 

mam Windowsa 8 i kartę Realtek RTL8723BE 802.11 b/ g/ n Wi-Fi Adapter


(thommy181) #2

Prawdopodobnie zawiniły ustawienia TCP/IP. Uruchom wiersz polecenia wpisz ipconfig /release, następnie komendę ipconfig /renew. Aktualizacje jak najbardziej mogły coś zmienić w systemie, a zostały one zaaplikowane dopiero po ponownym uruchomieniu komputera. Stąd objaw, że komputer działał dobę poprawnie, a dopiero po zrestartowaniu przestał.


#3

Wygląda mi to na brak albo źle ustawione DNSy.


(Nika Na) #4

przepraszam ale nie mam jak inaczej zrobić screenu :confused:

a.jpg


(thommy181) #5

Komunikat media disconnected oznacza, iż komputer jest odłączony od sieci. Po pierwsze we właściwościach karty sieciowej Wi-fi (panel sterowania -> centrum sieci i udostępniania) trzeba wyłączyć protokół IPv6. Robi się to przez odznaczenie ptaszka przy nazwie składnika. We właściwościach protokołu IPv4 ustawiamy automatyczne uzyskiwanie adresu IP, tak samo dla DNS. W zakładce na górze okna o nazwie DNS usuwamy sufiks dns o nazwie dlink.com. Sufiksy pozostawiamy puste. Po zakończeniu konfiguracji klikamy OK i uruchamiamy ponownie komputer.


(Nika Na) #6

hmm, nie mam dlink.com. ani niczego podobnego

z.jpg


(thommy181) #7

Pokaż zakładkę ustawienia protokołu IP oraz zakładkę WINS. Coś jest źle skonfigurowane.


(Nika Na) #8

proszę

aaa.JPG


(roobal) #9

Zresetuj stos TCP/IP. Uruchom wiersz poleceń jako administrator i wykonaj takie polecenia.

 

netsh int ip reset
netsh winsock reset
shutdown -r -t 0

 

Tak na przyszłość.


(Nika Na) #10

pomogło, dziękuję wszystkim za pomoc :slight_smile: