Dosztukowanie przewodu internetowego

Uszanowanie,

Chcę zmienić miejsce modemu internetowego, brakuje mi jednak kilka metrów przewodu koncentrycznego i muszę dosztukować ok. 5m. Tutaj pojawia się zagwostka… dokupić ogólnodostępny kabel koncentryczny antenowy czy musi mieć odpowiednią specyfikę?

Chodzi Ci o Ethernet ?

Jak to kabel antenowy przesyła internet ? Jakie masz łącze?

Na pewno myśli o kablu doprowadzającym sygnał do routera (kablówka po koncentryku do routera).

Zobacz, czy kabel który masz jest jakoś opisany. Swoją drogą jaką masz na jego końcu wtyczkę?

Tak wystarczy, że dokupisz kabel koncentryczny i końcówki z gwintem (żebyś nie musiał zarabiać ich zaciskarką) plus tak zwana „beczka” do połączenia dwóch kabli (starego i nowego).

Generalnie monterzy nie polecają takich rozwiązań i chcą się wpinać najlepiej tylko w „ich kabel”. Oczywiście w przypadku kiepskiej instalacji lub niepoprawnego połączenia kabli będziemy mieli większe zakłócenia które mogą doprowadzić, że łącze nie będzie stabilne. Przy takich kombinacjach zawsze będą pojawiać się jakieś dodatkowe małe zakłócenia i trzeba się z tym liczyć. Jednak jak wynika z mojej praktyki zakłócenia takie nie są zauważalne. Nawet nie zwiększają pingu.

Wszystko jednak zależy od jakości instalacji, czy kable są dobrze zarobione i czy sam kabel nie jest stary - nadający się do wymiany. O ile kablem który chcesz dołożyć nie przejmowałbym się, to te w ścianach właśnie mogą powodować najwięcej komplikacji.

Ja osobiście już na drugim mieszkaniu zrobiłem takie przedłużenie i internet działa bez problemów. Teraz nawet musiałem poprawiać po techniku bo uparł się by jeden kabel który był uszkodzony przez developera chciał zarabiać koniecznie zaciskarką pomimo że nie było dojścia do końcówki (kabel w puszcze musiał być ekstremalnie skrócony bo był uszkodzony) efekt był taki, że internet był niestabilny. Gdy tylko wymieniłem jego końcówkę na swoją z gwintem, która pozwoliła mi stabilnie umieścić ją na kablu, problem się rozwiązał. Ogólnie nie rozumiem takiego hypowania przez techników zaciskanych końcówek na kablach koncentrycznych względem tych nakręcanych. Jak dobierze się odpowiednią końcówkę do kabla to nie ma prawa to działać gorzej, a w niektórych przypadkach jak to było na przykład u mnie sprawdza się znacznie lepiej.

Przykład z życia, u mnie na obecnym mieszkaniu instalacja wygląda następująco:
kabel operatora → | beczka łącząca | ← kabel w ścianie w mieszkaniu → | beczka łącząca | ← 10cm kabel przedłużający aby dało się sięgnąć gniazdka w ścianie → | gniazdko w ścianie | - | przejściówka kątowa | ← kabel koncentryczny na pokoju → modem operatora

Jak widzisz połączeń mam tak dużo że technik dostałby zawału, a mimo to internet działa stabilnie i bezproblemowo. Po kilku dniach jak internet działał na takiej instalacji dzwoniłem do operatora celem sprawdzenia czy nie widzą jednak jakiś zakłóceń na łączu. Odpowiedź była taka, że wszystko jest w normie.

Odpowiadając stricte na pytanie, jak dokupisz normalny kabel koncentryczny to będzie działał. Najlepiej idź do sklepu z częściami elektrycznymi.
Może nie warto brać najtańszego, ale to tylko ze względu na jakość jego wykonania która wpłynie na jego trwałość, a nie na jakość działania do czasu aż się „zestarzeje”.

2 polubienia

Chodzi o przewód koncentryczny. Ethernet gdy wpsuję w allegro, pojawiają się propozycje kabla sieciowego, a ten łączy modem komputer, ew, router. A mi nie o to chodzi

F’kę mam, która łączy się z modemem.

Nieźle i to wszystko śmiga bez wmacniacza sygnałowego. Mój obecny operator internetu nie chce wymienić 12 letniego przewodu koncentrycznego, bo przecież działa, no chyba, że zapłacę :). A przydało by się wymienić bo Cu to to nie jest.

I tutaj kolejne pytanie. Normalne na allegro to antenowe, druga sprawa, można łączyć 2 przewody ze sobą, typu szare aluminium koncentryk z drugim miedzianym ?, czy być może powinienem spisać wartości ze starego przewodu i dopasować istniejący?

• Miedziane podobno mają lepszy przesył danych.

Tak, o to właśnie chodzi. Czyli co wykorzystują przewód antenowy, aby dostarczyć internet ?

Wykorzystują szerokopasmowy przewód koncentryczny, po którym mogą dostarczać równocześnie sygnał telewizji kablowej i internetu. Jak widzę z opisów producentów, te kable pracują w pasmach takich jak wifi 2,4 i 5Ghz, np:

Miedź jest lepszym przewodnikiem wiec powinieneś mieć mniejsze zakłócenia w teorii. Nie widzę przeciwwskazań abyś dokupił miedziany.

Brałbym miedziany, i jeśli ten od operatora jest aluminiowy, może być na nim już tyle zakłóceń, że dodając nowy kabel będzie ich za dużo. Ale bez testów praktyczny to wróżenie. Ekranowanie może być aluminiowe, to jest akurat standardem.
Nie zamawiałbym go na Allegro bo ile metrów potrzebujesz? 5-10? więcej zapłacisz za przesyłkę. Jedyna różnica między kablami koncentrycznymi z tego ci mi wiadomo jest w ich średnicy. Te cieńsze z tego co zauważyłem są używane do anten. Do internetu z moich doświadczeń wynika, że operatorzy używają grubszych, jeśli mnie pamięć nie myli u mnie mają chyba 6,8 mm średnicy.