11 listopada na GaduGadu otrzymalem linka. Wszedlem na niego (tak jak zawsze) i okazalo sie ze jest to wirus - na pulpicie pokazal mi sie plik “gg.dll” . Myslalem ze jak wszystkie wirusy usune go Kasperskim. Jednak po ponownym uruchominiu komputetra wirus znowu sie pojawial. Oprocz pliku “gg.dll” pojawil sie program: PSGuard.
Dowiedialem sie ze jest to program ktory pojawia sie z virusem SMITFRAUD.
Od razu zrobilem format dysku C
Na innych forach dowiedzialem sie ze jest to bardzo zlosliwy i szkodliwy wirus, ktory nie zawsze usuwa sie poprzez format.
Zalecono mi zainstalowac program Spyboot-Search&Destroy
Program ten wykrył 4 wpisy:
-ALEXA RELATED
-DOUBLE CLICK
-STATCOUNTER
-TRADEDOUBLER
Słabo znam sie na komputerach. Prosze wiec o rade co mam z tymi WPISAMI zrobic, czy sa one grozne i czy maja jakies powiazania z tym wirusem sciagnietym przez GaduGadu?
należało spróbować usunąć w trybie awaryjnym Ech młodzież. Nie formatuj dysku systemowego gdy tylko zauważysz dziwne zachowanie komputera. No chyba że strasznie się nudzisz
Alexa o ile pamiętam to taki programix dzięki, któremu zawsze masz wolne sloty na Megaupload. Mój kolega to miał i mu system zamuliło i były z tym problemy :/. Więc radze usuń/
Jesli nie jest to absolutnie koniecznie, nie ma takiej potrzeby. Dobrym pomyslem (jesli z jakiegos dziwnego powodu program antywirusowy nie zadzialal) jest wpisanie nazwy wirusa do google i poszukanie informacji jak go usunac (zwlaszcza, ze SMITFRAUD nie jest wirusem, a spyware co znacznie ulatwia jego wykasowanie
Nie bywaj na tamtych Forach. Jesli dysk jest formatowany to kasowane sa z niego wszystkie pliki. Nie ma szans zeby cos pozostalo.
To (chyba) skladnik Windows Media Player. Nieszkodliwy ale smialo mozna wywalic (z poziomu Spybota)
(Chociaz slyszalem wersje, ze jest jeszcze Alexa Toolbar co jest spyware - skasowac)
Przy kazdym z tych wpisow powinien byc maly plusik, ktorego wcisniecie spowoduje pokazanie dodatkowych informacji. Jesli bedzie przy nich napis ‘cookie’ i ikonka ciasteczka to znaczy ze to sa calkiem niegrozne rzeczy (ale tez mozna dla spokoju wywalic).
Jesli jednak bedzie tam informacja ze to program, albo wpis do rejestru to oznacza wiekszy problem - kasowac odrazu (z poziomu Spybota oczywiscie) i modlic sie zeby sie nie odrodzilo