Dowiązania w Windowsach

Witajcie, właśnie przypomniała mi się zagwozdka, która chodziła za mną bardzo długi czas… aż się poddałem/zapomniałem. Otóż… czy w systemach MS można tworzyć dowiązania symboliczne (dobrze pamiętam?) między katalogami? Chodzi o to, aby z kilku folderów stworzyć wirtualnie jeden katalog, który będzie widoczny dla programów. Coś na zasadzie montowania kilku folderów pod jednym - może być montowany jako dysk - bez różnicy. Może ktośzna program, który to potrafi? W linuksie to nie problem, w windowsie to już chyba nie tak oczywiste…

Pozdrawiam,

append, fsutil i chyba jeszcze coś…

były jakieś programiki do tego…

append to komenda z czasów DOS’a i nie działa już w nowych systemach. W fsutil nie widzę takich opcji :confused:

A może Foldery wirtualne w Windows Vista?

Wirtualny folder to prawie to, oczywiście znam to rozwiązanie. Sęk w tym, że to opiera się o mechanizm wyszukiwania… trudno jak ■■■■■■■, ale nie mówię, że niemożliwe :slight_smile:

Edit:

Trudno jest wyszukać na trzech partycjach tak, aby zostały tylko trzy foldery :confused: Mechanizm wyszukiwania windows jest strasznie ubogi :confused:

Jest narzędzie “subst” ale pozwala na podpinanie tylko jednego folderu jako wirtualny dysk twardy :confused:

fsutil hardlink

Faktycznie, ale niestety odpada. Możliwe tylko na plikach :frowning: Odpowiednikiem tego czego szukam w uniksie jest chyba dowiązanie symboliczne, a nie twarde (stałe) (?). Nie wiem czy dobrze pamiętam.

i pod linuxem (tak łatwo) nie uzyskasz paru katalogów jako jeden lub dysk.

zawsze będzie jedno dowiązanie - jeden wynik

subst nawet pod vistą nadal działa

i znalezione na DP: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … ubst+1.0.6

anyway, nie opisałeś zbyt dokładnie swojego problemu, wspomniałeś tylko coś o szukaniu…

zawsze wszędzie mogę z czystym sercem polecić Total Commander, co też gorąco czynię :wink:

w przeszukiwaniu nie ma sobie równych, a jeśli ma to na pewno plugin do niego zniweluje tą różnicę.

(wybiórcze przeszukanie x miejsc na dyskach to żaden problem)

Problem jest dość trywialny :slight_smile: Trzy partycje (3 dyski), a na nich po jednym podkatalogu, w których umieszczona jest moja muzyczka. I chciałbym połączyć wirtualnie te trzy katalogi w jeden, aby do tej muzyczki dostęp był swobodny i wygodny. (szczególnie przy dodawaniu do listy odtwarzania).

Z TC korzystam, od lat i nie wyobrażam sobie systemu bez niego :wink: Visual Subst już niegdyś widziałem, ale niestety ma takie same ograniczenia jak subst, w końcu to to samo :slight_smile:

ahjooo ;]

jest i na to rada, ale ci się nie spodoba…

wolumin dynamiczny (NTFS)

czyli po ludzku software’owy RAID :slight_smile:

Wystarczy w winampie skonfigurować i zacząć używać media lokalne :wink: Dodajesz tam 3 foldery i wtedy tworzysz listy spośród bazy muzyki na dysku w wybranych folderach…

Wolumin dynamiczny miałby sens gdyby na dyskach nie znajdowało się nic poza tym co chcę połaczyć. Określenie RAID ma nawet lekki sens i oddaje w pewnym stopniu to co chcę osiągnać. Tylko bardziej pasowałoby RAID 0 Folderowy :slight_smile:

Nie używam czegoś takiego jak WinAmp (bez urazy :slight_smile: ) choć w foobarze to też nie problem. Sęk w tym, że nie tylko o odtwarzanie tutaj chodzi :slight_smile: Jest to także związane z archiwizacją, katalogowaniem etc. itd. :slight_smile:

no to wujek dobra rada już się wyczerpał z pomysłów :wink:

może wujek google pomoże…

przy wszelkich RAIDach pamiętaj że zależnie od zastosowanego RAIDA wzrasta lub spada ryzyko utraty danych…

Nie biorę pod uwagę normalnych macierzy - RAID folderowy to był tylko taki mały joke :slight_smile: Wujek google tez nic jakoś nie może wymyslić, a może to ja źle pytam… ehhh :slight_smile:

Dzięki za zainteresowanie,

Dodane 19.04.2009 (N) 22:24

OK, to czego szukałem znalazłem w WIndows 7. Nazwali to Libraries, czyli bibliotekami. Rzecz po prostu warta nagrody.