Witajcie, właśnie przypomniała mi się zagwozdka, która chodziła za mną bardzo długi czas… aż się poddałem/zapomniałem. Otóż… czy w systemach MS można tworzyć dowiązania symboliczne (dobrze pamiętam?) między katalogami? Chodzi o to, aby z kilku folderów stworzyć wirtualnie jeden katalog, który będzie widoczny dla programów. Coś na zasadzie montowania kilku folderów pod jednym - może być montowany jako dysk - bez różnicy. Może ktośzna program, który to potrafi? W linuksie to nie problem, w windowsie to już chyba nie tak oczywiste…
Wirtualny folder to prawie to, oczywiście znam to rozwiązanie. Sęk w tym, że to opiera się o mechanizm wyszukiwania… trudno jak ■■■■■■■, ale nie mówię, że niemożliwe
Edit:
Trudno jest wyszukać na trzech partycjach tak, aby zostały tylko trzy foldery Mechanizm wyszukiwania windows jest strasznie ubogi
Jest narzędzie “subst” ale pozwala na podpinanie tylko jednego folderu jako wirtualny dysk twardy
Faktycznie, ale niestety odpada. Możliwe tylko na plikach Odpowiednikiem tego czego szukam w uniksie jest chyba dowiązanie symboliczne, a nie twarde (stałe) (?). Nie wiem czy dobrze pamiętam.
Problem jest dość trywialny Trzy partycje (3 dyski), a na nich po jednym podkatalogu, w których umieszczona jest moja muzyczka. I chciałbym połączyć wirtualnie te trzy katalogi w jeden, aby do tej muzyczki dostęp był swobodny i wygodny. (szczególnie przy dodawaniu do listy odtwarzania).
Z TC korzystam, od lat i nie wyobrażam sobie systemu bez niego Visual Subst już niegdyś widziałem, ale niestety ma takie same ograniczenia jak subst, w końcu to to samo
Wystarczy w winampie skonfigurować i zacząć używać media lokalne Dodajesz tam 3 foldery i wtedy tworzysz listy spośród bazy muzyki na dysku w wybranych folderach…
Wolumin dynamiczny miałby sens gdyby na dyskach nie znajdowało się nic poza tym co chcę połaczyć. Określenie RAID ma nawet lekki sens i oddaje w pewnym stopniu to co chcę osiągnać. Tylko bardziej pasowałoby RAID 0 Folderowy
Nie używam czegoś takiego jak WinAmp (bez urazy ) choć w foobarze to też nie problem. Sęk w tym, że nie tylko o odtwarzanie tutaj chodzi Jest to także związane z archiwizacją, katalogowaniem etc. itd.
Nie biorę pod uwagę normalnych macierzy - RAID folderowy to był tylko taki mały joke Wujek google tez nic jakoś nie może wymyslić, a może to ja źle pytam… ehhh
Dzięki za zainteresowanie,
– Dodane 19.04.2009 (N) 22:24 –
OK, to czego szukałem znalazłem w WIndows 7. Nazwali to Libraries, czyli bibliotekami. Rzecz po prostu warta nagrody.