Witam!
11 marca kończę 18 lat, moje pytanie brzmi kiedy najwcześniej mogę złożyć wniosek o dowód osobisty (nie tymczasowy tylko stały!)
Pozdrawiam,
Witam!
11 marca kończę 18 lat, moje pytanie brzmi kiedy najwcześniej mogę złożyć wniosek o dowód osobisty (nie tymczasowy tylko stały!)
Pozdrawiam,
przed 18 rokiem życia masz dowód na 5 lat,po 18 roku życia na 10,to tylko inne daty ważności są
Wniosek o dowód ważny 10 lat, możesz złożyć najwcześniej w chwili ukończenia 18 roku życia (jeśli się nic nie zmieniło). Dowód może zostać wydany przed ukończeniem 18 roku życia - ważny 5 lat (tak jak pisze mazek), ale do urzędu trzeba przyjść z conajmniej jednym z rodziców, który pisze oświadczenie o wyrażeniu zgody na wydanie Ci dowodu osobistego.
Dowód możesz mieć w każdej chwili z tym że będzie on ważny tylko 5 lat. W artykule 34.1 jest napisane że rodzic może dać wniosek o twój dowód od 13rż, oraz jeśli to konieczne wcześniej.
Nie ma czegoś takiego jak dowód tymczasowy jest to zwykły dowód tylko mniej ważny (nie 10 a 5).
Chcesz sprawdzić jak smakuje alkohol legalnie zakupiony ??
Jeśli chcesz mieć wydany dowód wcześniej musisz przyjść z rodzicami. I jeśli ci się spieszy to możesz to zrobić bo z tego co mi sie obiło o uszy to niedługo będa dowody elektroniczne wydawane rzekomo za darmo. Więc jeśli tak sie stanie to i tak wymienisz dowód przed końcem jego daty ważności.
“Nowe” Dowody Osobiste będą wydawane od nowego roku. Starymi pocieszymy się jeszcze 2 lata. Za 2 lata kolejna wymiana :D. Złożyć możesz w każdej chwili tylko dowód będzie ważny przez 5 lat. Rób jak chcesz i tak za 2 lata będziesz musiał wymienić.
Nie będą od 1 stycznia. Tylko od 1 lipca 2011.
a czym się będą różnić?
I jeszcze jedno jaka jest opłata za wyrobienie dowodu?
A skąd masz mati taką informację? Ja dostałem inną, gdy pracowałem w poprzedniej pracy.
– Dodane 11.09.2010 (So) 20:48 –
Bynajmniej na razie dowód jest bezpłatny, czym się będą różnić, odsyłam na stronę:
Jak na razie będą rozmowy dot. terminu wydawania nowych dowodów osobistych:
A więc nie wiadomo jeszcze
Chyba jeszcze później będą …
http://osnews.pl/elektroniczne-dowody-p … ipca-2011/
Składaj normalnie wniosek 11 marca, po około 3-4 tygodniach odbierzesz dowód, będzie on ważny 10 lat.
Jeśli zależy Ci na nowym dowodzie, to w sumie można poczekać, ale bym to raczej odradzał
Kosztuje to 30 złotych. Jeśli urodziłeś się poza miejscem obecnego stałego pobytu, przygotuj sobie skrócony odpis aktu urodzenia i tyle. Jeśli nie masz, urząd “ściągnie go” z urzędu miasta/gminy, gdzie się urodziłeś.
Dowody już od jakiegoś czasu wydawane są za darmo. A wymiana na biometryczne to będzie chyba po utracie ważności. Pierwsze serie z poprzedniej wymiany i tak lada dzień stracą ważność.
Po tygodniu mniej więcej jest gotowy, sprawdzone na własnej skórze.
No tak, wiedza mi troszkę zmurszała, trochę się pozmieniało od 2007 roku. Kto pamięta wymianę dowodów w UM Sosnowiec, ten wie