Witam. Postanowiłem postawić sobie system operacyjny z rodziny Linux. Powód jest prosty - mogę “zbudować” sobie dystrybucję na bazie Debiana, która będzie zawierała tylko to co jest mi potrzebne. Wiem jak postawić Debiana 5.0 z Netinstall, xserver, Gnome, GDM. Natomiast szukam zamienników dla programów z Windowsa.
-
jetAudio - mój ulubiony odtwarzacz. Najbardziej pasują mi jego gotowe ustawienia Equalizera oraz funkcja X-Surround i X-Bass. Dlatego potrzebuję dobry zamiennik dla tego programu. Podobno Exaile jest dobry.
-
7-zip - tu chyba nie trzeba nic wyjaśniać
-
Gekkomanager - kolejny z klonów TC
mój ulubiony. MC - odpada, coś bardziej przejrzystego i graficznego.
-
ClamWin - tu wiem, że zastąpie go ClamAV ( tak wiem, że Linux jest bezpieczniejszy, ale nie mam zamiaru roznosić zainfekowanych plików na komputery znajomych, do pracy czy do szkoły).
-
Firewall - tu pewnie iptables + no właśnie, jest jakaś inna nakładka niż Firestarter lub inny FW ? I czy Deban Netinstall ma już firewalla ?
-
Notepad+ - prosty edytor, którego używam do tworzenia plików konfiguracyjnych gier, do html
-
Media Player Classic - zależy mi na prostym odtwarzaczu z napisami i możliwością robienia screenshotów.
-
Mangager aktualizacji - program, który sam będzie sprawdzał czy są nowe aktualizacje dla systemu i powiadomi mnie o tym.
-
Przypominacz - prosty programik, znany jako żołte karteczki, które mają o czymś przypominać.
-
Program do grafiki rastrowej ?
-
Do nagrywania CD/DVD, kopiowania CD/DVD, tworzenia ISO ?
-
Program do katalogowania - od filmów, muzyki do posiadanych książek, gier, figurek etc
-
Tworzenie backupu wybranych folderów o określonej porze.
-
Coś ala CCleanner - nie wiem czy w Linuxie są tworzone masowe ilości plików tymczasowych, tempów, i innych badziewi jak cookies ?
-
Masowa zmiana nazw plików i tagów mp3