Tak jak w temacie, czy instalacja oprogramowania za pomocą dpkg na Archu jest bezpieczne dla systemu?
A jak nie, to dlaczego?
Trochę mnie to w niepewność wprawiło
Tak jak w temacie, czy instalacja oprogramowania za pomocą dpkg na Archu jest bezpieczne dla systemu?
A jak nie, to dlaczego?
Bo może rozjechać system/pakiety/zależności?
To narzędzie dla deweloperów tworzących paczki na Debiana. Nie dla ono przeznaczone zwykłego usera, chcącego aktualizować swój system czy też instalować dodatkowe oprogramowanie.
Inne zależności, inne nazwy pakietów, komunikat ostrzegający o tym, że to rozwali ci system - oczywiście, że nie jest to bezpieczne.
jezeli musisz uzywac oprogramowania ktorego nie ma w tej dystrybucji to uzywaj flatpaka badz snapa badz appimage.
jezeli owy pakiet deb badz rpm jest w miare prosty to moze latwiej jest go rozpakowac i pokopiowac i odpalac skrypty recznie?
W Archu jak czegoś nie ma w oficjalnym repo,to na 99,9999% będzie w AUR, wystarczy zainstalować i skonfigurować któryś z tzw. “helperów”, które obsługuje się podobnie jak pacmana.
yay
Heh, chyba najwyższy czas zorganizować sobie przesiadkę
EDIT: Poprzedni post przeredagowałem, żeby kogoś przypadkiem w błąd nie wprowadzić
Zapisz sobie to do pliku tekstowego o nazwie PKGBUILD
https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/plain/PKGBUILD?h=pikaur
W terminalu będąc w katalogu z tym plikiem wpisz:
makepkg -si PKGBUILD
Potem możesz instalować już z AUR przy użyciu polecenia pikaur
z parametrami takimi już używasz przy packman
.
Jest wiele różnych “helperów”, możesz użyć takiego jakiego Ty preferujesz. Mi pasuje pikaur
.