Dreamhost, shell

Witam!!

Ostatnio zaczęłem bawić się trochę serwerem brata, który jest na dreamhost, i zauważyłem coś takiego:

shellv.png

Czy to że pisze shell to będę miał coś takiego jak np. tutaj:

http://mati999.eu/polish/index.php?navi=invtype=5p

I będę mógł przez VNC chodzić po tym i robić różne rzeczy ?

P.S. Jeśli ktoś ma tam serwer i jest już w miarę obeznany, to niech napisze może zadam więcej pytań :wink:

Pozdrawiam.

Hmm, miałem tam serwer, w sumie bez żadnych zastrzeżeń, co do zaś samego shella http://pl.wikipedia.org/wiki/Konto_shell

… Ale mi pomogłeś :stuck_out_tongue:

Nie chodzi mi co to jest konto shell tylko czy można wejść na to przez zdalny pulpit ?

A jeśli nie (to szkoda) ale czy (i jeśli tak to jak) można wysyłać pliki bezpośrednio z serwera dreamhost na inny serwer ?

Sorry ale Wikipedia mi tego nie powiedziała, a szukanie w Google tego konkretnego przypadku to jak szukanie igły w stogu siana ;]

Ale dzięki Ci jak na razie, mam nadzieje że coś dopiszesz :slight_smile:

Jak sobie odpalisz odpowiedni soft to nie powinno być problemu. Tylko pytanie po co Ci w takiej sytuacji zdalny pulpit…

najprościej rsync, dreamhost nie obsługuje FXP z tego co pamiętam.

Dzięki!

Jaki soft ? jest może do tego jakaś instrukcja ?

Bo widzisz, miałem konto shell u matiego, I mogłem połączyć się przez zdalny pulpit, tam był zainstalowany linux, mogłem włączyć przeglądarkę, ściągać/wysyłać pliki przez FTP. Tak samo, lub podobnie chciałbym mieć na dreamhost. Dałoby radę?

Czyli dałoby się wysyłać pliki miedzy serwerami ?

Pozdrawiam

Drobne sprostowanie, myśmy hostowali kiedyś na Bluehost, nie na Dreamhost :wink:

Z tym zdalnym pulpitem to może nie być taka prosta sprawa. Maszyna serwerowa, może nie mieć żadnego środowiska graficznego zainstalowanego (bo i po co). FTP można oczywiście obsługiwać z linii komend, czy nawet przy użyciu mc. Jeżeli masz obecnie postawiony serwer FTP i chciał byś z niego ściągnąć pliki na dreamhosta, to nawet wget da radę.

Pls, powoli :slight_smile:

Może być, wiec nie musi, jak to sprawdzić ?

Ja chce ściągać pliki na dreamhost, a poźniej móc je jeszcze wysłać np. przez FTP.

Da się tak ? Jakaś instrukcja ?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.