Dropy pingu po zainstalowaniu Windows 10


(Daxer92) #1

Witam, 

po instalacji systemu Windows 10 mam dropy pingu. Objawia się to szczególnie w grach (CS:GO, LOL), cały czas leci ping w granicach 50-70 i nagle co kilka sekund czasami rzadziej czasami częściej skacze nawet do 300 dosłownie na sekundę czasami dwie i wraca do normy. Jest to mega uciążliwe i nie znalazłem na to sposobu póki co. Problem nie występuje na Win 7 Pro, obecnie mam Win 10 Pro (instalowałem go już 3x zawsze to samo), po zainstalowaniu z powrotem Win 7 Pro problemu nie ma.

Testowałem już kilka opcji: reinstalacja sterowników AMD, sterowników od płyty główniej, sterowników od TP-Linka, zmiana ustawień WiFi, podłączałem kablem ethernetowym, instalacja na innym dysku zarówno gier jak i systemu, gra na domyślnych ustawieniach i na własnych. Ciągle ten sam problem...

Wszystkie dodatkowe funkcje Win 10 (lokalizacje, update p2p, zapory systemowe itp powyłączane).

Wina ewidentnie stoi po stronie systemu, ale nie mogę dojść do tego jak rozwiązać ten problem.

Nie mam antywirusów, system na czysto z samą grą również ma taki sam problem.

 

Sprzęt:

Procesor AMD Phenom II X4 945 OC do 3.6 (testowany na domyślnym 3.0 tak samo)

Płyta ASRock Extreme3 R2.0

Ram 4x2GB 1600MHz Kingston CL9

Grafika Windforce R9 270 OC 256bit 2GB

Zasilacz XFX Pro (chyba) 550W

SSD 2x 120GB Kingston V300


(Thadrion) #2

a wyłączyłeś windows update całkowicie? o ile pamiętam w W10 pro się tak da z panelu sterowania, jeżeli jednak nie, to odpal power shella z uprawnieniami administratora i :

stop-service wuauserv


(Daxer92) #3

Tak, wszystko powyłączałem co tylko było możliwe :(

Najchętniej chyba przesiadłbym się na Linuxa ale nie mam bladego pojęcia co i jak w tym systemie heh.