Drugi HDD do BioStar P4M800-M7?

Mam pytanie: czy da się podłączyć drugi HDD do płyty głównej BioStar P4M800-m7 i jak to zrobić. Ponieważ kupiłem komputer z dyskiem 20Gb, a dzisiaj dostałem od kumpla dysk 40Gb, a nie chce instalować wszystkiego od nowa,a potrzebuje więcej pamięci niż 10Gb do użytku własnego.

Wszystko się da :slight_smile: Trzeba tylko chcieć. Dysk jest łączony przez złącze IDE (taśma) czy Sata? Jeśli przez taśmę (IDE) to podłączasz taśmę do dysku i do slotu na płycie głównej, podłączasz zasilanie i już. To samo dotyczy złącza Sata. Jeśli podłączysz dysk to system powinien go wykryć i wtedy możesz już bez problemu przesyłać pliki itd.

A jakie to dokładnie modele dysków? Ta 40-ka może być sporo szybsza i wtedy warto jednak na niej zainstalować system.

Chodzi mi o oznaczenie typu “ST340014A” albo “WD400BB”

Model: ST340823A, ale na 20 system mi szybko chodzi (włącza się w ok 1min, a u kumpla który ma o wiele lepszy komp od mojego trwa to ok. 3min). Tylko CCleaner czarami widzi i usuwa po kilka tysięcy Mb z przeglądarki Mozilla, a u kumpla zwykle to jest ok 500 Mb po długim urzydkowaniu.

Wolna ta 40-ka. Nie warto zmieniać.