Mam pytanie: czy da się podłączyć drugi HDD do płyty głównej BioStar P4M800-m7 i jak to zrobić. Ponieważ kupiłem komputer z dyskiem 20Gb, a dzisiaj dostałem od kumpla dysk 40Gb, a nie chce instalować wszystkiego od nowa,a potrzebuje więcej pamięci niż 10Gb do użytku własnego.
Wszystko się da Trzeba tylko chcieć. Dysk jest łączony przez złącze IDE (taśma) czy Sata? Jeśli przez taśmę (IDE) to podłączasz taśmę do dysku i do slotu na płycie głównej, podłączasz zasilanie i już. To samo dotyczy złącza Sata. Jeśli podłączysz dysk to system powinien go wykryć i wtedy możesz już bez problemu przesyłać pliki itd.
A jakie to dokładnie modele dysków? Ta 40-ka może być sporo szybsza i wtedy warto jednak na niej zainstalować system.
Chodzi mi o oznaczenie typu “ST340014A” albo “WD400BB”
Model: ST340823A, ale na 20 system mi szybko chodzi (włącza się w ok 1min, a u kumpla który ma o wiele lepszy komp od mojego trwa to ok. 3min). Tylko CCleaner czarami widzi i usuwa po kilka tysięcy Mb z przeglądarki Mozilla, a u kumpla zwykle to jest ok 500 Mb po długim urzydkowaniu.
Wolna ta 40-ka. Nie warto zmieniać.