Hi,
Mam światłowód Orange 300 Mb na parterze przez Funbox 3.0 i przeciągnięty kabel sieciowy na piętro docelowo do dekodera telewizyjnego, ale na piętrze po WiFi z FB3.0 miałem download ok. 3 Mb a czasem zrywało mi połączenie, więc docelowo kabel zamiast do dekodera - wpiąłem do Routera Asus RT-N53 i ustawiłem go jako AccessPoint, telewizję mam poprzez dekoder podłączony kablem sieciowym właśnie do tego Asusa i teraz tak:
Ustawiłem w Asusie taką samą nazwę sieci jak sieć światłowodowa, te same hasła itd, ale choć czytałem, że urządzenia jak laptop czy smartfon będą się na piętrze przełączać na router, który generuje lepszy zasięg - to wcale tak się nie dzieje, Asus generuje mi w sumie dwie sieci, jedną 2.4Ghz taką samą jak ta przez FunBoxa i drugą o nazwie Asus5G. I podłączając się do tej Asus5G - transfery są 70-80Mb czyli spoko, podczas gdy podłączając się do sieci Światłowod_Orange - transfery są rzędu 3-4Mb, czyli zamiast łączyć mi się z tym routerem u góry, łączy mi się cały czas z FunBoxem.
Jak sobie z tym poradzić?