Cześć! Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że nie mam dużego doświadczenia w opisywanym temacie, więc proszę o wyrozumiałość
Mieszkam w bloku, posiadam modem od UPC, który znajduje się w salonie. W pokoju na drugim końcu mieszkania znajduje się komputer stacjonarny.
Chciałbym, by komputer ten miał dostęp do internetu za pomocą kabla - jak najstabilniej. Mógłbym puścić ten kabel po ścianie, ale tutaj pojawia się moje pytanie - czy na końcu nie lepiej umieścić drugi router? Kabel podłączony bezpośrednio do PC byłby mocno ograniczający, w przypadku gdy byłbym zmuszony zmienić pozycję komputera, mimo wszystko chciałbym takiej sytuacji uniknąć. Do routera mógłbym wpiąć następny kabel, w razie potrzeby dłuższy + lepszy dostęp do WI-FI w dalszej części mieszkania. Czy takie rozwiązanie byłoby waszym zdaniem w porządku? Wystarczy użyć portu WAN?
Do tego zastanawiam się jakie urządzenie wybrać, nie chciałbym wydawać dużo, szczególnie, że nie zależy mi na dalekim zasięgu sieci. Przede wszystkim liczy się dla mnie ethernet, czy ktoś z was jest w stanie coś polecić?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!