Druk po WIFI (drukarka HP LaserJet P1102w i Win10)

Przy próbie wydruku pojawia powiadomienie że drukarka wymaga interwencji użytkownika (dokument zostaje wysłany do druku dopiero po uruchomieniu Narzędzia do rozwiązywania problemów).
Z drugiego komputera z Win7 drukowanie odbywa się bez najmniejszych problemów.

Jakieś sugestie?

Napisałeś z jakiego systemu działa, a ja proszę o informację z jakiego systemu nie działa.

Jest w temacie przepraszam. Próbowałeś usnąć drukarkę i ją dodać na nowo?

Drukarka jest podłączona do routera po wifi? Wiem ,że w temacie pisze druk po wiffi ale to nie oznacza ,że drukarka jest podłączona przez wifi do routera. Czy komputer z windows 7 też jest podłączony przez wifi? Opisz dokładniej jak wygląda konfiguracja.

Drukarka jest bezprzewodowa więc nie ma potrzeby podpinania jej do routera (o czym świadczy litera “w” w oznaczeniu drukarki ). Jest widoczna w sieci zarówno pod komputerem z win7 jaki win10, tyle że pod win10 występują problemy opisane powyżej.

Czy instalowałeś jakieś sterowniki ,czy lecisz na standardowych od windowsa?

Standardowe windowsowe, instalacja dedykowanych ze strony producenta kończy się bez żadnego komunikatu o błędzie ale nie jest ukończona (brak komunikatu o gotowości po instalacji).

Stawiam ,że próbowałeś ją odinstalować i zainstalować ponownie u mnie to zadziałało ale raczej już tego próbowałeś. Natomiast gdy ostatnio podobny problem pojawił się u mnie na laptopie rozwiązaniem okazało się “zapomnienie” sieci a następnie ponowne jej dodanie. Można jeszcze sprawdzić ustawienia udostępniania. Ja dla testu włączyłbym wszelkie udostępnianie w tej sieci.

To wina zaktualizowanych sterowników do drukarki w Windows 10.
Mam tą drukarkę i sprawdzałem obecny build Win10 (wirtualka) - tak samo się zachowuje i sprawdzałem na wirtualce ze starszym Win10 to działa bez problemu.

Pod Linux też bez problemów z wyjątkiem Manjaro gdzie trzeba było podać położenie ręcznie:
hp:/net/HP_LaserJet_Professional_P_1102w?ip=<IP_DRUKARKI>

Co do sterowników ze strony producenta to się nie dziwię, bo są z 2016 roku dla Win10.
Można spróbować zainstalować na starej kompilacji Win10 i wydobyć sterownik, a następnie zainstalować przez menadżera urządzeń na obecnym Win10 licząc na to. że zadziała i przy najbliższej aktualizacji MS nie podmieni sterownika na własny.

Na stronie HP dostępny jest tylko:

Pełne oprogramowanie i sterownik urządzeń HP LaserJet Pro P1100, P1560, P1600
v1601 143.3 MB 5 sty 2016

Zresztą na innych stronach też.
Może ktoś ma starsze sterowniki do tej drukarki (bez zbędnego softu HP) i mógł by je udostępnić?