Drukarka do domu

Witam.
Zastanawiam się nad kupnem drukarki bądż urządzenia wielofunkcyjnego do domowego użytku.
Myślałem o HP Deskjet 3639 lub 2130 .W internecie znalazłem model 3635 powystawowy za 80zł i też
model 3732 powystawowa za 135zł który z tych modeli wybrać a może nie ma różnicy?

A za tusz na którym realnie wydrukujesz jakieś 100 stron zapłacisz równowartość drukarki.
Kup jakąś tanią laserówkę brothera albo atramentówkę CISS.

Ciss czyli produkt Epsona,laserówki widziałem najtańsze po 250zł

CISS jako ogólna zasada działania, nie namawiam do zakupu sprzętu konkretnej firmy, prawdopodobnie inni producenci mają coś podobnego.

Za laserówkę czarno-białą zapłacisz powiedzmy 400zł w komplecie z tonerem na 1000str.
Za wydrukowanie tysiąca stron na tanim HP zapłacisz 100zł za drukarkę i 400zł za tusz.

Jak kupisz laserówkę która nie ma jakichś wymyślnych zabezpieczeń, to za kasetę z tonerem na 1000-2000str zapłacisz koło 30zł.

czyli laserówki brothera nie mają zabezpieczeń?
gdzieś wyczytałem żeby nie kupywać marki kyocer

Mam samsunga Urządzenie wielofunkcyjne SCX-3200 już kilka lat. Wiem że było śmiesznie tanie i działa bez zarzutu, a tonery kupuje dowolne po około 50 zł i działają bez problemu. Tylko że takiego wynalazku nowego to chyba już nie kupi.

Kup sobie Brothera na toner TN-1090 np. DCP-1622WE
Tutaj oryginał nawet kosztuje relatywnie mało (99zł).
Do biur i domów często sobie biorą.

Najczęściej jest tak, że jeżeli tanie urządzenie to droga eksploatacja. :wink: