Mam KDE Plazmę i problem z drukarką HP Deskjet F4210. Jest wykryta, ale nie chce drukować. Strona testowa z poziomu samej drukarki drukuje się. Wcześniej drukarka była podłączona do innego laptopa z Win 7 i działała, niestety nie mam już dostępu do tamtego laptopa.
Nie mam i nigdy nie miałem kolorowego kartridża.
Ktoś wie jak skłonić drukarkę do współpracy?
Próbowałem łagodnie, czule: “Drukuj kochana”. Waliłem w nią pięściami, złorzeczyłem. Też bez skutku. (to tak na poprawę humoru chętnym do pomocy ;-))
Na moim Manjaro, jak laserówka od HP nie chce drukować (zdarza się jej po niektórych aktualizacjach), włażę do konsoli i wklepuję:
hp-setup -i
Odpowiadam na pytania, które pojawiają się na ekranie i cyk, leci wydruk (chociaż sama drukarka jest zainstalowana w systemie od dawna). Samo polecenie jest częścią pakietu hplip: https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing
Ciekawe co Twoja dystrybucja Windows 10 zrobi jak napotka drukarkę z tego pakietu 50 modeli które Microsoft wykastrował z puli sterowników w tamtym roku ?
p.s
Wielu szczęśliwców jeszcze nie wie, że jak zrobi reinstalke systemu to będzie opss i zgrzyt zębów.
localhost:631
lub
127.0.0.1:631 i niech sobie spróbuje skonfigurować. Chociaż z HP i driver less często są cyrki i lepiej własnościowe zainstalować (lecz po aktualizacjach trzeba pamiętać o ponownej konfiguracji hp-plugin)