Drukarka HP - problemy z drukiem tekstu kolorowego, skanu

Niedawno zmieniałam tusz w drukarce - oczywiście chodzi o tańszy zamiennik. Nie wiem, czy ma to coś wspólnego z dziwnym zachowaniem się urządzenia. Chciałam wydrukować dokument Worda z komentarzami, tymi w trybie wprowadzania zmian. Drukarka nie wydrukowała żadnego tekstu, który był w kolorze czerwonym, mimo że przed wydrukiem w ustawieniach zaznaczałam “drukuj w odcieniach szarości”. Po prostu w miejscach, gdzie był czerwony tekst, są luki, puste pola. Poprzednio nie miałam takich problemów z tą drukarką, przy ustawieniu “drukuj w odcieniach szarości” kolorowe elementy drukowała właśnie w takim cieniowanym, szarym odcieniu. teraz po prostu je pomija. Jeżeli w dokumencie oprócz czarnego tekstu są elementy w kolorze, nie pojawiają się one na wydruku. A przy ustawieniu “drukuj w odcieniach szarości” raczej powinny? Nie mam kolorowego tuszu, drukuję wyłącznie tekst, więc kupuję jedynie zamienniki do tuszu czarnego.

I jeszcze jeden problem z drukarką, a mianowicie wydruk skanów czy fotografii, które zawierają tekst. Jeżeli drukuję zdjęcie, które przedstawia kartkę z zapisanym drukiem tekstem, leżącą na stole, drukarka bardzo dokładnie drukuje politurę tego stołu ze zdjęcia, natomiast w miejscu, gdzie znajdował się tekst, jest biała plama, lub tekst jest wydrukowany tak niewyraźnie, że nie da się go odczytać. Drukuje wszystko, oprócz tego, co najważniejsze. Ostatnio drukowałam zdjęcie strony z podręcznika, zawierające głównie tekst, na wydruku w miejscu tekstu były białe plamy. Drukuję przy ustawieniu “tylko czarny tusz” “drukuj w odcieniach szarości” i z najwyższą jakością. A mimo to mało który wydruk nadaje się do użytku. Nie jest to wina tuszu, bo niedawno był zmieniany. Nikt z moich znajomych nie ma takich problemów. Czy coś źle robię? jakie powinny być poprawne ustawienia do takich wydruków? Warto dodać, że pliki tekstowe, np. dokument Worda zawierający tekst w kolorze czarnym, drukarka drukuje bez problemu, nawet z bardzo dobrą jakością. Problemy są tylko ze skanami i kolorowymi elementami w tekście.

Proszę o jakieś proste wyjaśnienie, jak dla dziecka, bo niestety zdolności mam raczej humanistyczne, a przedmioty ścisłe to dla mnie czarna magia :wink:

Z góry dziękuję :slight_smile: