Drukarka lexmark - problem z instalacją sterowników

witam mam problem

nie mogę zainstalować sterowników do drukarki lexmark z605. gdy wkładam płytę ze sterownikami odpala sie i instaluje automatycznie ale po zainstalowaniu nie mam na dysku centrum obsługi drukarki które tam powinno być!

po każdym nowym uruchomieniu systemu wyskakuje mi kreator dodawania nowego sprzętu no i wtedy jeszcze raz próbuje wybrać lokalizacje ze sterownikami ale na koniec w oknie pokazuje się błąd i instalacja jest nieukończona i tak w kółko

usługa buforu wydruku jest włączona -> automatyczny.

po wykonaniu w/w zabiegów w panelu sterowania w zainstalowanych drukarkach nie ma mojej drukarki!

help! co mam zrobić? nie chcę instalować od nowa systemu tylko przez drukarkę

:frowning: :frowning: :frowning: :frowning:

Jaki system operacyjny?? ściągnij najnowsze stery dla określonego systemu ze strony producenta.

Jeśli instalujesz drukarkę w Windows XP to należy:

1. Włączyć drukarkę

2. Podpiąć ją do USB

3. Anulować kreatora instalacji nowego sprzętu (który się uruchomi)

4. Włożyć CD ze sterownikami drukarki i postępować według opisanych kroków

Koniecznie w tej kolejności, inaczej drukarka się nie zainstaluje. Wszystko jest zresztą opisane w dokumentacji drukarki. Czytałeś ją? Mam taką samą drukarkę, więc opisany sposób jest dobry i zadziała.

Jeżeli nie masz Windows XP, to nie wiem…

zrobilem tak jak napisal kylek i nic to nie dalo. nie ma jej w panelu sterowania!

Złączono Posta : 10.07.2007 (Wto) 20:18

system XP Professional

Złączono Posta : 10.07.2007 (Wto) 20:18

raz już odinstalowalem wczesniej stery i drukarkę a teraz chcę ją raz jeszcze zainstalować

No to nie wiem… A na innym komputerze drukarka normalnie się instaluje? Może spróbuj na innym porcie USB…

na innym kompie dziala

Złączono Posta : 11.07.2007 (Sro) 10:49

ja chce ja zainst 2 raz bo raz ją już usunąłem no i 2 raz jakoś się nie chce

A na pewno usunąłeś wszystkie sterowniki od niej??

no a jak mam sprawdzic czy na 100% są usunięte?

W Panelu Sterowania usuń sterownik. Następnie podłącz drukarkę do portu , do którego była podłączona i w Menadżerze urządzeń usuń sprzęt. Powtórz tą czynność z innymi portami, do których podłączałeś drukarkę. Uruchom ponownie kompa, Zainstaluj sterownik (najnowszy dostępny na stronie producenta i pod dany system) i podłącz sprzęt. System powinien wykryć nowy sprzęt i znaleźć sterownik.

no a jak mam ją usunąć z managera urządzeń?

w jakiej gałęzi znajduję się porty drukarki?

ja ją podłączałem pod usb. teraz jak j podłączam to nic się nie pokazuje z żółtym znaczkiem że nie ma sterownika!

czy to chodzi o

?

Złączono Posta : 13.07.2007 (Pią) 12:30

help? help?

Drukarka może być w “Kontroler Uniwersalnej Magistrali Szeregowej” lub w “Inne Urządzenia”. Kliknij Prawym przyciskiem myszy na urządzenie i wybierz usuń(albo odinstaluj).

w “Kontroler Uniwersalnej Magistrali Szeregowej” jest “Uniwersalna drukarka USB”. czy to o to chodzi?

Tak, chyba, że masz dwie drukarki.

Problem leży po stronie systemu który zainstalował swoje sterowniki do drukarki i trzyma je w pamięci teraz ponowna instalacja kończy się instalacją systemowych .

Moja rada zrobić kopie rejestru i osunąć wszystko co związane z lexmark.

Inna usunąć zawartość Driver Cache[Windows]ale tutaj odsyłam do tego tematu http://www.agavk.p9.pl/strony/xp_optymalizacja.php

folder Windows/Driver Cache/i386 mam juz od dawna wyczyszczony

Złączono Posta : 16.07.2007 (Pon) 18:30

mam wrażenie jakby te sterowniki cały czas były w systemie no i nie mam centrum obsługi drukarki lexmarek ktore mialem od zawsz (przed reinstalką pol roku temu)