Ja znalazłem łatwiejsze rozwiązanie.
Mam niemal identyczną konfiguracje sieci.

Problem polegał na tym że jeden lapek który wędrował po całym domu raz łapał jedna sieć, raz drugą a chciałem mieć z tego lapka możliwość drukowania na jednej drukarce wifi podłączonej do routera1.
Rozwiązałem to w następujący sposób:
Na początek skonfigurowałem połączenie drukarki z routerem 1 (przez wifi). Spisałem sobie adres IP który po automatycznej konfiguracji został nadany w ustawieniach drukarki dla połączenia z routerem. W moim przypadku drukarka miała adres IP: 192.168.88.245
Połączyłem lapka przez wifi z routerem1. Dodałem nową drukarkę (start/urządzenia i drukarki/dodaj drukarkę. Wybrałem opcje drugą czyli: dodaj drukarkę sieciową, bezprzewodową lub bluetooth).
Odczekałem aż wyszukała mi sie moja drukarka i normalnie ją zainstalowałem, nadając jej na końcu swoją nazwę np. “Drukarka xxx z sieci router1”.
Następnie przemieściłem się w zasięg sieci wifi z routera 2. Połączyłem się z siecią.
I ponownie jak wyżej wybrałem opcje “dodaj drukarkę”. Niestety, będąc w zasięgu sieci z routera2 żadna drukarka się nie wyszukała. Szkoda nawet czekać aż system spróbuje jakąś wyszukać więc w tym oknie klikamy na opcje “drukarki, której szukam, nie ma na liście”.
Wybieramy opcje ostatnią “dodaj drukarkę, używając adresu TCP/IP lub nazwy hosta”
Wpisujemy spisany wcześniej adres IP (nazwa portu uzupełniła się sama z tym że w moim przypadku samo dopisało się “_1”)

Klikamy “dalej” i czekamy. U mnie trwało to z 8 minut. (miałem wrażenie że coś się zawiesiło bo trwało to i trwało). Jak wyskoczył komunikat gdzie mogłem zmienić nazwę drukarki, wpisujemy np. “Drukarka xxx z sieci router2”. Na końcu wyskoczył jakiś tam komunikat, że udało się połączyć a na sprawdzenie tego mogłem kliknąć by wydrukować stronę testową.
Od tej pory mogłem drukować będąc w zasięgu jednej i drugiej sieci.
P.S.
U mnie samo się to ustawiło ale może w twoim przypadku będzie trzeba skonfigurować to samemu, czyli przypisać jaka drukarka ma drukować przy połączeniu do której sieci. U mnie wygląda to tak jak na obrazku poniżej.
Aha, może to też będzie istotne. System na jakim to ustawiałem to windows 7.