Drukarka Samsung blade drukowanie po lewej stronie kartki

Witam,

Mam problem z drukarką Samsung M2020. Mianowicie urządzenie podczas pobierania papieru wydaje zgrzyt/warkot, a kiedy już wydrukuje wtedy lewą część druku strony A4 jest ledwo widoczna (dalsza część wygląda normalnie).

Problem widać dokładnie na zdjęciu poniżej:

Drukarka nie jest już na gwarancji, stąd apel, ktoś miał styczność z takim problemem ?

Pozdrawiam

Pewny jesteś, że nie jest to tylko kwestia pustego, ew. wadliwego tonera?

Ew. zużyty bęben…

a w tych tanich drukarkach nie jest zintegrowany z tonerem?

Toner pusty nie jest, ale z nowym tonerem i tak sprawdzę.

Przypominam sobie, że wszystko się zaczęło od zakleszczenia, w którym zmuszony byłem użyć siły by wyciągnąć krzywo pobraną stronę A4. Czy nieco stanowcze wyciągnięcie strony mogło coś tam uszkodzić ?

PS. Czy są już drukarki laserowe, drukujące na 2 stronach, proszę o dobre propozycję.

Pozdrawiam

Chodzi ci o wydruk dwustronny? Zawsze takie były :wink: Ja preferuję firmę Brother, ale tutaj ludzie często polecają też HP jeśli chodzi o lasery.

No teraz to faktycznie wygląda na uszkodzenie mechaniczne :wink:

Wygląda na uszkodzenie/ubrudzenie bębna OPC (warstwy światłoczułej na wałku, a może i zębatki), wymotuj i sprawdź go. To można ostrożnie czyścić/myć.
Można kupić nowy nie jest drogi, ten jest chyba do twojej.

edit

Częściowy sukces !

Beben OPC odnaleziony:

Z dwóch stron jest mocowany metalowymi nitami, których nie “idzie” wypchać ani odkręcić śrubokrętem. Ktoś wie jak go wymontować ?

Jeden z nitów jest w połowie ułamany:

Po stymulacji zębatki z prawej, beben wyglądał tak:

Po przeczyszczeniu brudnej warstwy druk jest niemal w całości poprawny, jakość drukowanych stron jest o niebo lepsza.

Natomiast nie wiem jak wymontować ten Beben OPC, a odkręciłem wszystkie 7 śrubek.

1. Czy ten element (czarna rolka a pod nią dwie śruby) pod beben’em to pobierak stron do drukowania ?

Ogólnie dziękuję pocolog i gunter za pomoc, druk jest już lepszy, ale odnoszę wrażenie, że to wszystko jest tak mocowane, by samodzielnie tego nie naprawić :(. Natomiast mogę się mylić, czekam na dalsze instrukcje.

Pozdrawiam.

Jak jest dobrze, to po co chcesz zepsuć :slight_smile:, najważniejsze wyczyścić na około nie trzeba wyciągać do się to zrobić bez dalszego demontażu. Jak druk jest dobry to nie demontuj dalej, zawsze można zniszczyć, na to jest czas :slight_smile:

Samsunga nie rozkręcałem, ale tu masz film jak to zrobić, dalej.

https://www.agawa.pl/beben-opc-z-zebatka-samsung-xpress-sl-m-2022-245305-12139-57140.html

To nie jest nit tylko wałek profilowany, gdzieś to włazi w podobny profil. Nie wszytko widać.

Jeżeli dobrze widzę na tym zdjęciu to wałek magnetyczny nanoszący toner na naświetlone miejsca na bęben OPC.

Jak jest dobrze, to po co chcesz zepsuć :slight_smile:

Druk jest ok, ale ciągle podczas ruchu słychać zgrzyt. Poza elektroda, listwa czyszcząca (chyba) i zbiornik na resztki nie zostały wyczyszczone. Korzystam z tej drukarki ponad 2 lata bez żadnej awarii (nie licząc dwóch zakleszczeń). Kiedyś trzeba ją gruntowanie wyczyścić.

Druga sprawa, czy te tonery sprzedawane po 32 zł z wysyłką to nie jest jakiś szkodliwy zamiennik ? miałem kiedyś drukarkę HP i zamienniki szybko pogrzebały drukarkę.

1. Czy w przypadku oryginalnego tonera jest możliwa regeneracja tuszu, poprzez wlanie płynu ?

2. Wyczytałem, że toonery mają zainstalowany chip, który po wydrukowaniu ilości stron powoduje uszkodzenie drukarki, lub w wersji łagodnej toner ten zostanie odrzucony i będzie widoczny przez software jako pusty. Czy to prawda ?

Drukarka zawsze jest ufajdana, jak to nie wpływa na drukowanie nie ruszam.

To na pewno jest zamiennik, ale czy szkodliwy. Nie mogę napisać że zawsze jest przepięknie, ale jedzie się na zamiennikach i tyle. Zwłaszcza przy tych tanich laserówkach “domowych”, to co tam możesz stracić, a marża na oryginałach jest za duża. Każdy decyduje sam, twój wybór.

Zdarza się zwłaszcza z tuszami. HP nie kupuje od lat, teraz głownie Xerox-y (duże to serwis zewnętrzny) i brother-y, a nie czekaj mamy jedną sieciową HP, ale plujkę i 3A, była tania i ta śmiga na zastępczych.

Wsypanie proszku, toner jest w stanie sypkim. Niektórzy podobno robią to sami, gdzie to ma sens przy cenie zamiennika 30-70 zł. za 1000 str.

Coś na temat.

http://www.tonery-kasety.eu/drukarki-laserowe/czesci-do-regeneracji-tonerow/chip-zliczajacy-do-regeneracji-tonerow-drukarek-laserowych/

Nie chcą ruszyć na zastępczych to się zdarza, ale żeby się psuły, czy blokowały na “amen” z powodu próby włożenia nieoryginalnego, mi się nie zdarzyło. Czasami coś tam kombinują, sztuczne starzenie sprzętu jest już normą. Wybiera się takie które nie są tak podłe.

Drukarka zawsze jest ufajdana

Miałem okazję się przekonać :slight_smile:

To na pewno jest zamiennik, ale czy szkodliwy. Nie mogę napisać że zawsze jest przepięknie, ale jedzie się na zamiennikach i tyle.

Zamienniki oczywiście wypróbuje, ale jeżeli Samsung Strone życzy sobie za taki toner ok. $50 dolarów w promocji, a sprzedawca na pomarańczowym serwisie aukcyjnym oferuje teoretycznie to samo za 32 zł z przesyłką, to NA PEWNO musi to być jakimś kosztem. Nie ma mikołajów, wszyscy płacą podatki (nie niskie) i mają inne koszta stałe, do tego chcą żyć.

a nie czekaj mamy jedną sieciową HP, ale plujkę i 3A, była tania i ta śmiga na zastępczych.
W tamtej miałem tak, że strona nie była pobierana do druku. Podobno nie oczyszczone zamienniki coś zapchały, a że była to na prawdę tania drukarka to nie było szkoda.

Niektórzy podobno robią to sami, gdzie to ma sens przy cenie zamiennika 30-70 zł. za 1000 str.

Sęk tkwi w wydajności. Sprzedawcy podają, że na pojemniku 500g (waga netto) wydrukujesz do 18.000 stron. Przy zamienniku tonerowym masz do 1000 stron.

Czasami coś tam kombinują, sztuczne starzenie sprzętu jest już normą. Wybiera się takie które nie są tak podłe.

Nie ma się co dziwić. Produkcja wre, a ktoś to przecież i tak musi kupić. Swoją drogą te drukarki do domowego użytku / micro firma spełniają swoją funkcję. A chipa już kupisz za parę złotych, nie rzadko dołączony do proszku :slight_smile:

Odnośnie czyszczenia to coś przeczyściłem. Bęben OPC (ten zielonkawy) bardzo ciężko się obraca, zębatka, która ma powodować jego obrót nie jest w stanie nawet go drgnąć. Smarowałem wnętrze i zębatki olejem silnikowym, aby zmniejszyć tarcie, ale niewiele to dało. Kupię nowy bęben i zobaczę jak to się ma. W końcu oryginalny toner szkoda go, a doświadczenie rzecz bezcenna.