Drukarka systemowa xps

Przed ostatnią aktualizacją miałem w tej drukarce jak podstawowy format wydruku .xps, a alternatywnie .oxps, po aktualizacji formaty te zamieniły miejscami. Denerwuje mnie przy każdym wydruku zmiana formatu. Czy jest gdzieś możliwość ustawienia domyślnego formatu .xps?

Wydaje mi się, że nie ma nigdzie takiej opcji. Nie wiem czy warto jakoś kombinować z cofaniem plików dla drukarki XPS (sterownik w wersji 3 lub starszy?), by wytracił się format OXPS (domyślam się, że stary czytnik nie umie ich otworzyć np. na Windows XP/7).

Znalazłem opcje z edytorem zasad grupy lokalnej: https://www.file-extensions.org/article/how-to-change-the-default-format-for-microsoft-xps-document-writer-in-windows-8

Wydaje się działać z Windows 10:

Opcjonalnie zacznij korzystać z drukarki PDF wbudowanej w Windows 10? Pewnie sobie poradzi z otwieraniem Sumatra PDF portable (przenośna / nie wymagająca instalacji):

ustawienie w gpedit.msc, o którym wspominasz miałem do czasu ostatniej aktualizacji, i działało, ale po aktualizacji zmiany w szablonach adm nic nie zmieniają.