Witam! Dobiłem atramentu do kartridża, bo już drukarka już drukowała robiąc przerwy w tekście czy liniach. I taka akcja, że teraz nie przerywa, ale nie drukuje na czystą czerń, tylko jest szarawy kolor i widać różnicę. Po prostu kolor jest bledszy, tak jakby tusz był rozcieńczony. Co zrobić? Dobić jeszcze trochę atramentu, wykonać inną operację?
Bez względu na model drukarki atramentowej i producenta zawsze warto zaopatrywać się w zamienniki lub oryginały pojemników z tuszem u rzetelnych, wiarygodnych i sprawdzonych dystrybutorów. Nigdy na aukcjach internetowych. Przestrzegam przed chińszczyzną.
Ja zaopatruję się u i polecam: http://www.agawa.pl
Agawa rozprowadza oryginały i zamienniki od certyfikowanych producentów.
Uwaga: Nigdy nie należy mieszać tuszy różnych producentów. Grozi to krystalizacją komponentów w kanalikach i dyszach głowicy drukującej. Pamiętać należy, że cena głowicy to średnio połowa lub więcej ceny drukarki.
W opisanej sytuacji proponuję wymienić wadliwy pojemnik z tuszem na certyfikowany zamiennik i przeprowadzić programowe czyszczenie głowicy drukującej. Powinno pomóc.
Tusz którym napełniałem używany był zawsze i zawsze wszystko było w porządku (ActiveJet). Fakt, że do innej drukarki, jednak tą też obsługuje. Ale wykonam czyszczenie i zobaczymy.
Wykonałem czyszczenie, wielokrotnie, wszystko zrobiłem co się dało i nic. Dobiłem jeszcze trochę, potrząsałem żeby się w gąbce rozprowadziło, nadal nic. A i miga, że niby nie ma czarnego atramentu, ale więcej już dobić nie ma szans (drukarka atramentowa). Tak dla próby wyjąłem kolor i włożyłem. I mi się zapaliła (nie miga, ale się świeci) lampka pod C (Color). Nie mam pojęcia o co biega z tą drukarką, w każdym razie kolor drukuje się normalnie. Wyjąłem i włożyłem czarny i… przestało drukować na czarno. Zresetowałem drukarkę i znowu drukuje na szaro. Poczytałem trochę i pisze o tym, że jak się zmieszają atramenty to mogą być takie sytuacje i miną albo nie.